Βλέπουν… τριπλ-κράουν στον Ολυμπιακό – Ατάκες Ουόκαπ για Μπαρτζώκα, μεταγραφές και κόσμο!


Βλέπουν… τριπλ-κράουν στον Ολυμπιακό – Ατάκες Ουόκαπ για Μπαρτζώκα, μεταγραφές και κόσμο!


Διαφ.

Πέρσι έπεσε μέσα στις προβλέψεις του για νταμπλ και Φάιναλ Φορ, φέτος έχει βάλει στόχο το τριπλ-κράουν με τον Ολυμπιακό – Συνέντευξη χείμαρρος του Τόμας Ουόκαπ στο «ΦΩΣ».   

Τόμας Ουόκαπ: Ο Αμερικανός αποτέλεσε παίκτη-κλειδί της ομάδας στον περσινό της θρίαμβο. Φέτος παρουσιάζεται ακόμη καλύτερος, έχοντας εξελίξει το παιχνίδι του. Έχει βελτιώσει το περιφερειακό του σουτ, πασάρει με άνεση, παραμένει χαλκέντερος στην άμυνα, ενώ τρέχει καλύτερα και στο ανοιχτό γήπεδο. Ο Τεξανός πλέι μέικερ έδωσε μεγάλη συνέντευξη στο «ΦΩΣ», μιλώντας για τη φετινή ομάδα του Ολυμπιακού.



-Πώς ήταν η πρώτη σου χρονιά με τον Ολυμπιακό; Πώς τη βίωσες;

Η πρώτη μου χρονιά στον Ολυμπιακό ήταν εκπληκτική. Και χαίρομαι που όσα είπα έγιναν πράξη. Όταν ήρθα στο αεροδρόμιο και με ρώτησαν για τους στόχους μου, τόνισα πως ήρθα για να κατακτήσουμε το νταμπλ στην Ελλάδα και να φτάσουμε στο φάιναλ φορ. Κάποιοι ίσως θεώρησαν υπερβολικούς τους στόχους μου, αλλά ήξερα πως ήρθα σε έναν γίγαντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και αυτοί πρέπει να είναι οι στόχοι του. Μπορεί τα άλλα παιδιά να μην έλεγαν κάτι, αλλά όταν ξεκίνησε η προετοιμασία μας πέρσι το καλοκαίρι όλοι ήμασταν πολύ σοβαροί στο να πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Λειτουργούσαμε με χαμηλούς τόνους προς τα έξω, αλλά όταν είδα από τις πρώτες μέρες αυτήν τη σοβαρότητα, αυτήν την αποφασιστικότητα αλλά και αυτήν τη σπουδαία ομάδα και τους παίκτες, κατάλαβα πως μπορούμε να φτάσουμε ψηλά.

-Μοιάζεις αρκετά ανανεωμένος φέτος. Έχεις βελτιωθεί, παίζεις με αυτοπεποίθηση. Τι άλλαξε φέτος το καλοκαίρι; Φαίνεται πως δούλεψες αρκετά.

Φέτος το καλοκαίρι ξεκουράστηκα όσο έπρεπε, αλλά δούλεψα αρκετά. Έκανα την αυτοκριτική μου και επιδίωξα να βελτιωθώ σε τομείς όπου υστέρησα. Το σουτ μου για παράδειγμα πέρσι δεν ήταν καλό. Δεν τα πήγα καλά στο τρίποντο, δεν ήμουν ικανοποιημένος, όπως σίγουρα δεν ήταν και οι προπονητές μου (γέλια). Έκατσα λοιπόν και έκανα πολύωρες προπονήσεις στο περιφερειακό σουτ, και όχι μόνο, και χαίρομαι που έχω αρχίσει και βρίσκω ρυθμό στο τρίποντο. Νομίζω είναι και θέμα ψυχολογίας. Όταν αποκτάς αυτοπεποίθηση και ψυχολογία, η δουλειά που έχεις κάνει γίνεται πράξη. Είναι σημαντική και η αντιμετώπιση που έχεις από τους προπονητές. Οι κόουτς με στήριξαν, μου έλεγαν συνέχιζε να σουτάρεις, θα μπουν τα σουτ, μου έδειχναν εμπιστοσύνη και αυτό με βοήθησε.

-Έκανες μία εξαιρετική σεζόν από την αρχή, αλλά από την άνοιξη και μετά, ειδικά από τα πλέι οφ με τη Μονακό και ύστερα, εκτόξευσες την απόδοσή του. Πώς το εξηγείς;

Στον Ολυμπιακό με αγκάλιασαν από την πρώτη μέρα, το κλίμα ήταν εξαιρετικό, αλλά αγωνιστικά θέλεις λίγο χρόνο για να προσαρμοστείς απόλυτα. Νέα συστήματα, διαφορετική τακτική, καινούργιοι συμπαίκτες. Προσπαθείς να καταλάβεις πού ταιριάζεις, ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος σου. Πότε πρέπει να σουτάρεις περισσότερο, πότε δεν χρειάζεται, πότε είσαι πιο χρήσιμος να πασάρεις και να παίζεις κυρίως άμυνα. Κάποιες φορές χρειάζεται να κάνεις πολλά, κάποιες φορές λιγότερα. Ζυγίζεις τα πράγματα που σου ζητάνε και προσαρμόζεσαι.

Με τους μήνες εμπέδωσα απόλυτα τον ρόλο μου. Κατάλαβα τι θέλει από εμένα η ομάδα μου, προσαρμόστηκα, ένιωσα πιο άνετα, με εμπιστεύτηκαν ακόμη περισσότερο οι συμπαίκτες μου και όλα αυτά τα έβγαλα στο παρκέ. Η Μονακό, για παράδειγμα, μου έδωσε χώρο και εγώ έπαιρνα τα σουτ και τους τιμωρούσα για την άμυνά τους. Δούλεψα αρκετά όμως, ενώ στην πορεία μού έδωσαν και περισσότερες ελευθερίες στην επίθεση.

-Από τα φιλικά ματς βλέπουμε έναν Ουόκαπ που επιτίθεται περισσότερο, που δημιουργεί με μεγαλύτερη άνεση. Είναι νέος σου ρόλος;

Σίγουρα φέτος είμαι πιο ενεργητικός, πιο επιθετικός και μου δίνεται η δυνατότητα να σουτάρω περισσότερο. Νιώθω πιο άνετα. Προετοιμάζομαι καλά για τα παιχνίδια και η αυτοπεποίθηση σε συνδυασμό με τη δουλειά που έχω κάνει στο σουτ μού δίνουν την καλή ψυχολογία, ώστε να παίρνω πάνω μου περισσότερα σουτ. Με τους προπονητές πάντα να με στηρίζουν σε αυτό. Και στο κομμάτι της δημιουργίας, όμως, έχω μάθει καλύτερα τους συμπαίκτες μου, το παιχνίδι τους, έχω προσαρμοστεί και έχω καλύτερη επικοινωνία μαζί τους.

Είναι και κάτι ακόμη όμως. Όταν κάνεις προπόνηση κάθε μέρα με έναν σπουδαίο γκαρντ σε σουτ και δημιουργία, όπως είναι ο Σλούκας, είναι αδύνατον να μη γίνεις καλύτερος. Μαθαίνω πράγματα από εκείνον. Είναι ο κορυφαίος πικ εν ρολ παίκτης στην Ευρώπη, οπότε ρουφάω τις γνώσεις του για το πώς να γίνω καλύτερος και εγώ σε αυτό το κομμάτι. Αναπτύσσομαι ως γκαρντ και γίνομαι καλύτερος μιλώντας μαζί του αλλά και βλέποντάς τον πώς λειτουργεί. Είναι ευχαρίστησή μου και προνόμιο να έχω έναν τόσο καλό συμπαίκτη στη θέση μου.

-Έχεις αναπτύξει το παιχνίδι σου όμως όχι μόνο στο τρίποντο και στη δημιουργία αλλά και στον τρόπο που τρέχεις στο ανοιχτό γήπεδο. Ποια είναι η δουλειά που έκανες με την ομάδα;

  Το έμαθαν οι Σέλτικς; Σλούκας:"Αν θέλουν να λέγονται πρωταθλητές κόσμου..."

Είδα αρκετά βίντεο φέτος το καλοκαίρι με την ομάδα μας αλλά και με τη δική μου απόδοση. Ξεχωρίσαμε πράγματα που κάνω καλά, αλλά και τομείς όπου υστέρησα, ώστε να γίνω καλύτερος. Για παράδειγμα, πέρσι δεν ήμουν ιδιαίτερα καλός στο πικ εν ρολ. Δεν τα πήγα όσο καλά έπρεπε. Έκανα αρκετές κακές πάσες, είχα κάποιες κακές επιλογές. Άρχισα λοιπόν να δουλεύω καλύτερα τις πικ εν ρολ συνεργασίες μου. Προσπάθησα να μάθω από τα λάθη μου. Στο σουτ έχω δοκιμάσει άπειρα τρίποντα φέτος το καλοκαίρι για να βελτιωθώ, ενώ και στο τρανζίσιον έχω δουλέψει αρκετά για να γίνομαι πιο αποφασιστικός και λειτουργικός, ώστε να τελειώνουμε τις φάσεις στον αιφνιδιασμό. Είτε εγώ ατομικά είτε η ομάδα.

-Ο Γιώργος Μπαρτζώκας σχολίασε πως φέτος έχτισε την ομάδα δίνοντας έμφαση στο να γίνει καλύτερη σε τρίποντα, ριμπάουντ, ταχύτητα και αθλητικότητα. Θεωρείς πως η εξέλιξη του παιχνιδιού πηγαίνει σε αυτόν τον δρόμο, οπότε και η ομάδα έπρεπε να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι;

Συμφωνώ! Το σύγχρονο μπάσκετ έχει πάει σε αυτήν την κατεύθυνση. Παγκοσμίως βλέπεις τις ομάδες να σουτάρουν περισσότερο, να τρέχουν περισσότερο, να παίζουν σημαντικό ρόλο τα ριμπάουντ και να έχουν αθλητικότητα στο ρόστερ τους. Λογικό και εμείς να στραφούμε και εκεί. Θέλω να τονίσω όμως πως παραμένουμε μία εξαιρετική ομάδα στο να πασάρει με ταλέντο μέσα στο γήπεδο. Έχουμε καλή κυκλοφορία της μπάλας. Δεν πασάρουν μόνο οι γκαρντ.

Ο Σάσα (Βεζένκοφ) είναι ικανότατος πασέρ. Ο Μουσταφά (Φαλ) είναι εξαιρετικός δημιουργός μέσα στη ρακέτα. Ο Παπανικολάου είναι καλός στο να πασάρει και να δημιουργεί. Ο Σλούκας είναι από τους καλύτερους πασέρ στην Ευρώπη και κυρίως το απολαμβάνει. Γενικότερα όλοι οι παίκτες μας πασάρουν. Όλοι λειτουργούν ομαδικά, όλοι βάζουν την ομάδα πάνω από τον εαυτό τους και αυτό είναι προτέρημα για εμάς. Δεν υπάρχουν εγωισμοί σε αυτόν τον Ολυμπιακό και ο καθένας θα θυσιαστεί για μία φάση, για ένα φάουλ, για μία άμυνα, για καθετί μικρό, το οποίο θα κάνει μεγάλη την ομάδα μας.

-Η άποψή σου για τις νέες μεταγραφές της ομάδας; Φαίνεται πως όλοι έχουν ποιότητα και έχουν ταιριάξει στο ρόστερ.

Θα συμφωνήσω. Κρατήσαμε τον κορμό της ομάδας, κάτι πολύ σημαντικό, και νομίζω πως έγιναν εξαιρετικές μεταγραφές το καλοκαίρι. Το ρόστερ μας έχει αρκετό βάθος και γίνεται πολυμορφικό. Έχουμε παίκτες που μπορούν να παίξουν σε πολλές θέσεις. Επίσης, είναι πολυτέλεια για τον Ολυμπιακό να έχει έναν σέντερ σαν τον Ταρίκ Μπλακ ως τρίτο θεωρητικά ψηλό στην ομάδα μας. Μιλάμε για έναν σπουδαίο παίκτη, ικανότατο σέντερ, με πείρα, ο οποίος μας ανεβάζει επίπεδο. Στην προετοιμασία ήταν εξαιρετικός, παίζει πολύ καλά και όλοι βλέπουμε την κλάση του στις προπονήσεις. Μας εντυπωσίασε όλους με την ποιότητά του.

Έχουμε ενισχυθεί με ικανότατους σουτέρ όπως τον Κάνααν και τον Πίτερς, ενώ και ο Μπολομπόι είναι εκπληκτικός μέσα στη ρακέτα. Όλοι έχουν και εμπειρία σε επίπεδο Ευρωλίγκας, γεγονός σημαντικό, γιατί βοηθά να προσαρμοστούν γρήγορα. Όλοι ήρθαν για να νικήσουν. Σε συζητήσεις που είχα με τα παιδιά, όλοι μου είπαν πως θαύμασαν την περσινή πορεία μας και τη συμμετοχή μας στο φάιναλ φορ και ήρθαν για να γίνουν και εκείνοι μέρος αυτής της προσπάθειας. Σημαντικό για εμένα πως όλα τα νέα παιδιά είναι ανοιχτόμυαλα. Εννοώ πως όλοι είναι πρόθυμοι να κάνουν ένα βήμα πίσω ή και μπροστά, για να εμπεδώσουν το νέο σύστημα, τον νέο τους ρόλο στην ομάδα.

-Σχεδόν σε κάθε ματς μοιράζετε 20+ ασίστ. Πέρα από την ικανότητά σας στη δημιουργία, φαίνεται πως απολαμβάνετε να παίζετε και μαζί. Ισχύει;

  Τι ισχύει με το πρόβλημα του Ζίβκοβιτς - Οι εξελίξεις με το προπονητικό

Ναι, ισχύει. Μας αρέσει να παίζουμε μαζί, απολαμβάνουμε το μπάσκετ που πρεσβεύουμε. Έχουμε καλό κλίμα μεταξύ μας, είμαστε και φίλοι οι παίκτες μεταξύ μας και παίζουμε ο ένας για τον άλλον. Δεν υπάρχουν εγωισμοί, βάζουμε την ομάδα πάνω από όλους και έχουμε εμπεδώσει πως κανείς δεν κερδίζει μόνος του, αλλά όλοι μαζί ως ομάδα. Χαιρόμαστε όλοι μαζί για το καλάθι, για την πάσα, για την καλή άμυνα του συμπαίκτη μας. Συνδυάζουμε την ουσία με το θέαμα αρκετές φορές και νομίζω πως και εγώ αν ήμουν απλός φίλαθλος, και όχι παίκτης της ομάδας, θα απολάμβανα να βλέπω τον Ολυμπιακό να παίζει μπάσκετ. Έχουμε φτιάξει το «μπάσκετ του Ολυμπιακού», το οποίο βλέπω πως αναγνωρίζουν και οι αντίπαλοι σε όλη την Ευρώπη και για αυτό αξίζουν τα εύσημα στους προπονητές μας.

-Ποιος είναι ο ρόλος σου φέτος;

Ο κόουτς θέλει από εμένα σταθερά να είμαι ο αμυντικός εξολοθρευτής. Ο ηγέτης στην άμυνα. Από εκεί ξεκινά η δουλειά μου. Αν μου μπουν τα σουτ και βάλω πόντους, όλοι θα είμαστε διπλά χαρούμενοι. Όμως, αν βάζω τα σουτ και η άμυνά μου υποφέρει, τότε υπάρχει πρόβλημα. Φυσικά είναι σημαντικό να βοηθάω στην καλή κυκλοφορία της μπάλας, να δίνω ασίστ, να οργανώνω την ομάδα. Θα έλεγα πως πρέπει να είμαι ο παίκτης που θα βάλω το κλειδί στο αμάξι για να πάρει μπροστά. Να τσεκάρω πως όλα είναι υπό έλεγχο και το αυτοκίνητο να ξεκινήσει. Έχω στον νου μου να είναι στη σωστή θέση ο Φαλ και να του πασάρω, να ξέρω πού είναι ο «Παπ», ο Σλούκας, ο Κάνααν, ο Σάσα, όλοι τους. Να τους κάνω τη ζωή πιο εύκολη.

-Απολαμβάνεις περισσότερο ένα μακρινό τρίποντο ή ένα κάρφωμα στον αιφνιδιασμό;

Αναμφίβολα απολαμβάνω περισσότερο ένα δυνατό κάρφωμα στον αιφνιδιασμό ύστερα από μία καλή άμυνα. Περισσότερο από ένα τρίποντο (γέλια).

-Φέτος έχουμε σχεδόν 14 ομάδες που μπορούν να φτάσουν στα προημιτελικά στην Ευρωλίγκα. Μεγάλωσε ο ανταγωνισμός;

Σίγουρα, είναι φανερό από τις ομάδες που έχουν δημιουργηθεί πως έχουν ανέβει το επίπεδο και ο ανταγωνισμός. Όλες ενισχύθηκαν. Υπάρχουν κοντά στις 14 ομάδες που μπορούν να μπουν στα προημιτελικά. Νομίζω πως φέτος δεν υπάρχει βραδιά που μπορείς έστω και λίγο να χαλαρώσεις. Κάθε ματς θα έχει σημασία. Αυτό όμως σε κάνει ως παίκτη να νιώθεις πως είναι και τιμή σου που αγωνίζεσαι στο κορυφαίο επίπεδο.

Σου αρέσει η ζωή στην Ελλάδα; Οι στόχοι σου με τον Ολυμπιακό;

Μπορώ να σου πω με σιγουριά πως όταν γκριζάρω και γεράσω, θα έρχομαι κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα. Λατρεύω τη χώρα σας. Ο καιρός είναι άψογος, το φαγητό νοστιμότατο, τα νότια προάστια της Αθήνας είναι υπέροχα. Έχω κάνει και φίλους εδώ, απολαμβάνω την κάθε στιγμή. Είμαι πολύ χαρούμενος εδώ.

Για τους στόχους, φέτος θα πρέπει να κάνουμε το βήμα παραπάνω. Και αυτό είναι να κατακτήσουμε το τριπλ κράουν. Να πάρουμε και φέτος το νταμπλ στην Ελλάδα και να κατακτήσουμε την Ευρωλίγκα. Νομίζω πως θα είναι ανόητο από μέρους μας να κάτσουμε και να πούμε «ωραία είναι όσα πετύχαμε, μία από τα ίδια και φέτος». Τα κάναμε… Τώρα θέλουμε το κάτι παραπάνω! Έχουμε όλοι μας κίνητρο, πιστεύουμε στην ομάδα, θα είναι δύσκολος ο δρόμος, αλλά θα το παλέψουμε. Πιστέψτε μας, κάνουμε σκληρή δουλειά σε κάθε προπόνηση για να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Στόχος μας φέτος το τριπλ κράουν.

Πηγή: ΦΩΣ

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Δείτε όλες τις αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο sportdog.gr



ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

 

Διαβάστε επίσης: