Ο θηλυκός Μέσι: Η νικήτρια της Χρυσής Μπάλας που έπαιζε σε ομάδα με 18 άντρες (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο θηλυκός Μέσι: Η νικήτρια της Χρυσής Μπάλας που έπαιζε σε ομάδα με 18 άντρες (ΒΙΝΤΕΟ)


Διαφ.

Η Αϊτάνα Μπονμάτι είναι η κάτοχος της Χρυσής Μπάλας για το 2023 και αυτή είναι η ιστορία της.

Γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1998 στη Βιλανόβα, μια πόλη σε μια περιοχή της Καταλονίας και οι γονείς της ήθελαν να εγκαταλείψουν τα ισπανικά έθιμα ονοματοδοσίας που προεπιλέγουν το πατρικό επώνυμο που αναφέρεται πρώτο.

Μάλιστα, η Αϊτάνα στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής της ήταν γνωστή ως Αϊτάνα Μπονμάτι Γκουιντονέτ, με τα δύο επώνυμά της να προέρχονται από τη μητέρα της. Το 2000, ο νόμος στην Ισπανία άλλαξε για να επιτρέψει την αντιστροφή του εθίμου, και έτσι η παίκτρια έχει πάρει το μητρικό της επίθετο (Bonmatí) ως πρώτο και το πατρικό της επώνυμο (Conca), να είναι δεύτερο.

Από μπάσκετ, πιάνο και κιθάρα προτίμησε το ποδόσφαιρο

Στην παιδική της ηλικία έπαιζε μπάσκετ, πιάνο και κιθάρα αλλά στα επτά της άρχισε το ποδόσφαιρο έχοντας ως είδωλα τον Τσάβι και τον Αντρές Ινιέστα. Τα πρώτα της σουτ έγιναν στην πλατεία της πόλης που γεννήθηκε και στην αυλή του σχολείο του. Όμως, το 2006, σε ηλικία 8 ετών, βρέθηκε στην Ρίμπες 

Ήταν το μοναδικό κορίτσι σε μια ομάδα στην οποία είχε να αντιμετωπίσει 18 αγόρια σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 11×11. Έπαιζε πάντα ως μέσος σε σύστημα 4-3-3 και ξεχώρισε για την αλλαγή του ρυθμού της και την ντρίμπλα της. Στόχος της ήταν μια στιγμή να φορέσει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα.

  Ανοιχτός ο δρόμος για Τάις στην Ευρώπη - Έρχεται και η... καψούρα του ΠΑΟ!

Από τη Ρίμπες στη Θουμπέγιες μόνο με αγόρια

Στην Ρίμπες έμεινε μέχρι το 2010 και τότε πήγε στη Θουμπέγες, καθώς ένας από τους σκάουτερ του συλλόγου, ο Χάβι Τόρα, είχε μιλήσει για ένα κορίτσι που έκανε θαύματα στο γήπεδο. Κάλεσε τους γονείς της, τους έπεισε και υπέγραψαν. Ήταν καινοτομία να βλέπεις ένα κορίτσι να παίζει σε παραπάνω κατηγορία. Εκτός γηπέδου ήταν πάντα ντροπαλή και σχεδόν αντικοινωνική. Η Αϊτάνα ήταν πάλι η μόνη κοπέλα και άλλαζε σε διαφορετικά αποδυτήρια.

Τη δεύτερη χρονιά στην ομάδα, τα πράγματα πήγαν λίγο στραβά. Είχε μια λιγότερο ανταγωνιστική και πιο ανώριμη ομάδα και πέρασε άσχημα.  Ήταν άτονη, χωρίς κίνητρα και με μεγάλες πτώσεις. Στη Θουμπέγιες έμεινε αναγκαστικά μέχρι τα 13 της, αφού είναι η ηλικία που ο νόμος χωρίζει τους δρόμους αγοριών και κοριτσιών.

Το τηλεφώνημα από την Μπαρτσελόνα

Μια μέρα το τηλέφωνο της μητέρας της Αϊτάνα χτύπησε και από την άλλη γραμμή της είπαν ότι οι σκάουτερ της Μπαρτσελόνα θα την δουν γιατί υπήρχε πιθανότητα να την υπογράψουν για την επόμενη χρονιά. Η νεαρή έκανε ένα υπέροχο παιχνίδι και όλοι γνώριζαν ποια θα ήταν η μοίρα της.

Από το 2012 ως σήμερα φοράει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Έδωσε ένα δοκιμαστικό σε ένα παιδικό τουρνουά που διεξήχθη στην Ταρέγκα, όπου κέρδισε τον πρώτο της τίτλο με τη φανέλα της Μπάρτσα και αναδείχθηκε MVP του τουρνουά. Ο Τζόρντι Βεντούρα ήταν υπεύθυνος για την υπογραφή της Αϊτάνα στους Καταλανούς και την πήρε.

  Η ατάκα-φωτιά από Μάικ Τζέιμς για Σλούκα και... Ολυμπιακό!

Βιαζόταν να φτάσει στην ελίτ και έγινε σούπερ σταρ

Στις 18 Ιουνίου 2016, έκανε το ντεμπούτο της με την πρώτη ομάδα σε αγώνα Κυπέλλου εναντίον της Ρεάλ Σοσιεδάδ μπαίνοντας αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο. Ήταν ένα κορίτσι που βιαζόταν πάντα να φτάσει στην ελίτ και ήταν πάντα πιο ώριμη από τα κορίτσια της ηλικίας της, ήταν διαφορετική από τις υπόλοιπες λόγω του ρυθμού, της ταχύτητας και της έντασης που έβαζε στο παιχνίδι, λόγω της ποιότητας και του πόσο ανταγωνιστική και ευέλικτη ήταν και είναι.

Από καλή παίκτρια έγινε σταρ, βασική σε δύο τελικούς Champions League και πολύ σημαντική για την ομάδα. Η Αϊτάνα είναι η ποδοσφαιρίστρια που έχει παίξει τα περισσότερα παιχνίδια από τον Ιούλιο του 2018 -σύμφωνα με μελέτη της FifPro- και στη Μπαρτσελόνα είναι ένα αναντικατάστατο κομμάτι.

 
Με το «14» στην πλάτη
 
Η Μπονμάτι σπούδασε Φυσική Δραστηριότητα και Αθλητικές Επιστήμες και αποφοίτησε το 2021, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2022 άρχισε να σπουδάζει για μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Αθλητισμού στο Ινστιτούτο Γιόχαν Κρόιφ. Η Αϊτάνα έκανε το ντεμπούτο του με την ισπανική ομάδα, στην κατηγορία U17, στις 26 Νοεμβρίου 2013 με νίκη επί της Γαλλίας (2-0) στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αγώνα στον οποίο ξεκίνησε με το «14» στην πλάτη.
Η 25χρονη παίκτρια της Μπαρτσελόνα κατάφερε να φτάσει στην κορυφή με βάση την ποιότητα, τη δουλειά και τη φιλοδοξία της.


Πηγή
 

Διαβάστε επίσης: