Η απίστευτη ιστορία της Σααρμπρίκεν: Η «ομάδα χωρίς χώρα» που θριάμβευσε και ξεχάστηκε


Η απίστευτη ιστορία της Σααρμπρίκεν: Η «ομάδα χωρίς χώρα» που θριάμβευσε και ξεχάστηκε


Διαφ.

Έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια Γαλλίας και Γερμανίας και πλέον μιλάει ξανά για αυτήν όλη η Ευρώπη.

 

Η Μπάγερν Μονάχου αποκλείστηκε από το Κύπελλο Γερμανίας. Μόνο αυτό θα αποτελούσε είδηση. Οι Βαυαροί έμειναν εκτός από ομάδα 3ης κατηγορίας. Αυτό και αν είναι είδηση μεγατόνων. Η ομάδα που την απέκλεισε λέγεται Σααρμπρίκεν και έχει τη δική της ξεχωριστή ιστορία που αξίζει να διαβάσετε…

Μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1947 η περιοχή του Σάαρλαντ που συνορεύει με τη Γαλλία έγινε γαλλικό προτεκτοράτο, ξεχωριστό από τη Γερμανία. Ένας από τους ισχυρότερους συλλόγους του, η 1. FC Saarbrücken, που έπαιζε στο λεγόμενο σύστημα «Γαλλικής ζώνης πρωταθλήματος», προσκλήθηκε το 1948 να ενταχθεί στη γαλλική δεύτερη κατηγορία ως φιλοξενούμενοι συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματά τους δεν θα μετρούσαν βαθμολογικά, αλλά κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Η ίδρυση της

Η Σααρμπρίκεν είναι  μια ποδοσφαιρική ομάδα της Γερμανίας που ιδρύθηκε αρχικά στο Μάλστατ το 1903 ως ποδοσφαιρικό τμήμα της TV 1876 Malstatt. Μετά τη διάσπαση του τμήματος ποδοσφαίρου, ιδρύθηκε ξανά το 1907 ως FV Malstatt-Burbach. Αγωνιζόταν με το όνομα FV Saarbrücken μεταξύ 1909 και 1945, ήταν ένας από τους κορυφαίους γερμανικούς συλλόγους τη δεκαετία του 1930. 

Από το 1943 έως το 1945 ο σύλλογος ήταν η Saarbrücken μαζί με την SC Altenkessel, όμως, μετά τη διάλυσή του στις 25 Νοεμβρίου 1945, επανιδρύθηκε την ίδια μέρα με το όνομα 1. FC Saarbrücken, το οποίο έχει μέχρι και σήμερα.

Όμως, η ομάδα κινείται μεταξύ πρώτης και πέμπτης κατηγορίας από το 1964 και αγωνίζεται στην 3η κατηγορία από το καλοκαίρι του 2020 και έκανε το τεράστιο μπαμ αποκλείοντας την Μπάγερν Μονάχου στο Κύπελλο Γερμανίας. Πάντως, το έχει ξανά κάνει. Το 2020, η «Die Molschder» έγινε η πρώτη ομάδα της 4ης Κατηγορίας που έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Γερμανίας. Ποιά, όμως, είναι η Σααρμπρίκεν;

Από τη Γερμανία στη Γαλλία

Η Σααρμπρίκεν ήταν καταδικασμένη να περιπλανηθεί στον πολιτικό χάρτη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το καμάρι της γερμανικής περιοχής του Σάαρ, μετατράπηκε σε ανεξάρτητο προτεκτοράτο στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς ήταν θύμα του πολιτικού χάρτη που χάραξε τα σύνορα της Ευρώπης μετά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας.

  Όλο και ανεβαίνει η Τσέλσι - Τριάρα στη Γουέστ Χαμ (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ομάδα περιπλανιόταν στην γηραιά ήπειρο αναζητώντας αξιοπρεπείς αντιπάλους, αλλά είχε την εχθρότητα των Γάλλων γειτόνων της, που ήταν αντίθετοι για περισσότερο από μια δεκαετία. Το 1947 η περιοχή του Σάαρλαντ που συνορεύει με τη Γαλλία έγινε γαλλικό προτεκτοράτο, ξεχωριστό από τη Γερμανία. Ένας από τους ισχυρότερους συλλόγους του, η 1. FC Saarbrücken, που έπαιζε στο λεγόμενο σύστημα «Γαλλικής ζώνης πρωταθλήματος», προσκλήθηκε το 1948 να ενταχθεί στη γαλλική δεύτερη κατηγορία ως φιλοξενούμενοι συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματά τους δεν θα μετρούσαν βαθμολογικά, αλλά κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Πρωταθλήτρια Γαλλίας και το ευρωπαϊκό τουρνουά

Η ομάδα δεν τα παράτησε σε εχθρικό έδαφος, κατακτώντας το πρωτάθλημα 2ης κατηγορία τη σεζόν 1948-49.

Μια αίτηση για ένταξη στη Γαλλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FFF) και επίσημα συμμετοχή στο γαλλικό πρωτάθλημα απέτυχε, έτσι η Σααμπρίκεν ξεκίνησε φιλικά και επίσης συμμετείχε το 1950 σε ένα τουρνουά που ονομάζεται International Saarland Cup. Ένας ανεπίσημος διαγωνισμός που, πρόσφερε δύο εκατομμύρια φράγκα στον νικητή. Προσέλκυσε 15 ομάδες κορυφαίου επιπέδου από την Αυστρία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Γιουγκοσλαβία, την Ελβετία και τη Γαλλία, αποτελώντας, στην πραγματικότητα, το προηγούμενο του Κυπέλλου Ευρώπης.

  Αποκάλυψη Αλμέιδα για Μαρσιάλ και φοβερή ατάκα! "Θα παίξουμε με 4 φορ"

Πρωταθλήτρια Γερμανίας

Η Σααρμπρίκεν κατέκτησε την πρώτη και μοναδική έκδοση του Κυπέλλου, αφού το καλοκαίρι του 1951 θα γίνονταν δεκτοί από Γερμανία στα εθνικά της τουρνουά. Ήταν η σεζόν 1951-52  όταν οι ομάδες από το Σάαρλαντ επανήλθαν στο γερμανικό σύστημα πρωταθλήματος. Η Σααρμπρίκεν άφησε αμέσως το στίγμα της, κέρδισε την Oberliga Südwest και πέρασε στον εθνικό τελικό, όπου ηττήθηκε από τη Στουτγάρδη.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Το 1950, το καθεστώς της Σάαρλαντ οδήγησε στην ποδοσφαιρική της ένωση να γίνει μέλος της FIFA. Η FA συμμετείχε επίσης στην ιδρυτική συνάντηση της UEFA στις 15 Ιουνίου 1954. Το Σάαρλαντ έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952 και προκρίθηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA του 1954. Η Σααρμπρίκεν παρείχε την πλειονότητα της ομάδας που τερμάτισε δευτεραθλήτρια του ομίλου πίσω από τη Δυτική Γερμανία –η οποία θα κέρδιζε το Παγκόσμιο Κύπελλο– μπροστά από τη Νορβηγία.

Η φήμη της εκτοξεύτηκε στα ύψη και όλοι ήθελαν να την δουν ζωντανά. Η UEFA δεν ξέχασε τη συμβολή της Σαρμπρίκεν και την κάλεσε να αγωνιστεί στην πρώτη έκδοση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, παρά το γεγονός ότι τερμάτισε 3η στη γερμανική Oberliga Sudwest.

Η ενσωμάτωση στη Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία

Το καθεστώς του Σάαρλαντ άλλαξε σύντομα. Μετά από δημοψήφισμα το 1955 και την υπογραφή της Συνθήκης του Σάαρ από τη Γαλλία και τη Γερμανία τον Οκτώβριο του 1956, έγινε μέρος της Δυτικής Γερμανίας την 1η Ιανουαρίου 1957 και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Σάαρλαντ ενσωματώθηκε στη Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (DFB). 

Και η Ευρώπη ξέχασε σταδιακά εκείνη την εξαιρετική ομάδα χωρίς πατρίδα, που αυτή τη στιγμή παλεύει να επιβιώσει στη γερμανική τέταρτη κατηγορία.


Πηγή
 

Διαβάστε επίσης: