Ο Έλληνας που έγινε θρύλος στην Τουρκία: «Το φέρετρο με ερυθρά ημισέληνο, η καρδιά γαλάζια με σταυρό»


Ο Έλληνας που έγινε θρύλος στην Τουρκία: «Το φέρετρο με ερυθρά ημισέληνο, η καρδιά γαλάζια με σταυρό»


Διαφ.

Ο Λευτέρης Αντωνιάδης ή Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης έγινε θρύλος στην Τουρκία, αλλά πάντα στην καρδιά του είχε την Ελλάδα.

Στις 23 Απριλίου 1948, έγινε ένα φιλικό παιχνίδι μεταξύ της Εθνικής Τουρκίας και της Εθνικής Ελλάδας στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με τους γείτονες να επικρατούν με 3-1 (Βικελίδης 70′ – Κιρτσάν 9′, Αντωνιάδης 20′, Γκιουλεσίν 74′) έχοντας πρωταγωνιστή τον ελληνικής καταγωγής, Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδη.

Ο μοναδικός Χριστιανός Ορθόδοξος στην Εθνική Τουρκίας

Ο διεθνής χαφ σκόραρε μια φορά παρουσία των πρώην και μετέπειτα πρωθυπουργών Νικολάου Πλαστήρα και Σοφοκλή Βενιζέλου, αλλά και του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Κοτζιά, αλλά δεν πανηγύρισε.

Ο Λευτέρης Αντωνιάδης είναι ο μόνος Χριστιανός Ορθόδοξος που αγωνίστηκε στην Εθνική Τουρκίας και φορούσε σταυρό και έκανε τον σταυρό του στους αγώνες.

«Θα τυλίξουν το φέρετρό μου με την ερυθρά ημισέληνο, αλλά…»

Στην αναμέτρηση με την Ελλάδα δέχθηκε την κατακραυγή πολλών Ελλήνων που τον έλεγαν προδότη του έθνους, αλλά τους απάντησε λέγοντας: «Ξέρω πως όταν πεθάνω θα τυλίξουν το φέρετρο μου με την ερυθρά ημισέληνο, αλλά η καρδιά μου θα είναι γαλάζια με σταυρό».

Ο ψαράς και η ράφτρα

O Λεφτέρ ή Λευτέρης γεννήθηκε το 1925 στην Πρίγκηπο από Έλληνες γονείς. Ο πατέρας του, Χριστοφής Αντωνιάδης, ήταν ψαράς και η μητέρα του Αργυρώ ήταν ράφτρα και είχε άλλα δέκα παιδιά.

Βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στη Μπουκικάδα στις αρχές του 1900, με τον μπαμπά Αντωνιάδη να βγάζει τα προς το ζην με το ψάρεμα και τη γεωργική εργασία.

Ο “κιουτσούκ” Λευτέρης

Το μικρόβιο του ποδοσφαίρου μπήκε στον Λευτέρη από τον αδερφό του, τον Παναγή, ο οποίος υπήρξε ποδοσφαιριστής στην ομάδα της Πέρα Κλουμπ. Ο μικρόσωμος Λευτέρης πήρε το παρατσούκλι “Κιουτσούκ” (στα τουρκικά σημαίνει ο μικρός) και έτσι στο τουρκικό επώνυμό του καταγράφηκε ως “Κιουτσουκαντωνιάδης”.

  Κάνααν: "Άγρια τα ντέρμπι στην Ελλάδα" - Ατάκα για Τεόντοσιτς

Η ποδοσφαιρική του καριέρα ξεκίνησε από μια συνοικιακή ομάδα της Κωνσταντινούπολης, την Taksim Spor και το 1947 ακολούθησε η Φενέρμπαχτσέ, όπου έκανε τεράστια καριέρα. Το 1951 πήρε μεταγραφή στην ιταλική Φιορεντίνα και ο πρώτος ποδοσφαιριστής από την Τουρκία που πήρε μεταγραφή στο εξωτερικό με χρήματα, ενώ την επόμενη χρονιά βρέθηκε στη Γαλλία και τη Νις.

Οι τίτλοι του

Έπειτα επέστρεψε στη Φενερμπαχτσέ και αγωνίστηκε σε 615 ματς σκοράροντας 423 γκολ και είναι ο δεύτερος σε συμμετοχές ποδοσφαιριστής της ομάδας ακόμα και σήμερα. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Κωνσταντινούπολης και τρεις εθνικούς τίτλους (1959, 1961, 1964), ενώ τη σεζόν 1953-54 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος.

Η μεταγραφή στην ΑΕΚ και η προπονητική

Το 1964 πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ σε ηλικία 39 ετών, παίζοντας πέντε ματς και σκοράροντας δύο φορές. Η καριέρα του τελείωσε χάρη σε έναν τραυματισμό απέναντι στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

Όταν κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, εργάστηκε ως προπονητής στο Αιγάλεω και έπειτα στη Νότια Αφρική στη Supersport United του Γιοχάνεσμπουργκ και μετά ακολούθησε η Τουρκία, όπου έκατσε στον πάγκο των Σαμσουνσπόρ, Ορντουσπόρ, Μερσίν Ιντμάν Γιουρντού και Μπόλουσπορ.

Ο “καθηγητής” με το τεφτέρι

Ο Λεφτέρ είχε το παρατσούκλι “Ordinaryüs”, δηλαδή καθηγητής, λόγω της επαφής που είχε με τα αντίπαλα δίχτυα, καθώς φημολογείται πως δεν είχε χάσει ποτέ πέναλτι στην καριέρα του και έγινε θρύλος μεταξύ των οπαδών της Φενερμπαχτσέ όπου του είχαν βγάλει και σύνθημα που έλεγε: «Δώσε στον Λευτέρη, θα γράψει στο τεφτέρι» (‘Ver Lefter’e, Yazsin Deftere’). Ο Lefter Küçükandonyadis έγινε άγαλμα στο Πάρκο Kuşdili στο Καντικόι στις 3 Μαΐου 2009.

Δρόμος με το όνομά του στην Κωνσταντινούπολη

Ο Λευτέρης Αντωνιάδης ήταν παντρεμένος από το 1950 με τη Σταυριανή Μπεκιάρη  και απέκτησε τρία παιδιά, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο νησί Πρίγκηπος (Büyükada), όπου γεννήθηκε. Εκεί ένας δρόμος φέρει το όνομά του, όπως και στην Κωνσταντινούπολη.

  Αρχίζει το ματς, αδειάζουν οι δρόμοι - Τα φώτα στο Άρης-Ολυμπιακός απόψε

Ο στρατός και η επίθεση στο σπίτι του

Ο Λευτέρης κατατάχθηκε στον τουρκικό στρατό και η στρατιωτική του θητεία ξεκίνησε στα πιο δύσκολα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ δεν ξεχνούσε την επίθεση που έγινε στο σπίτι του στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955.

Μετά την είδηση ότι μια βόμβα ρίχτηκε στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη, στις 6-7 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη κατά μειονοτήτων. Αν και σύντομα αποκαλύφθηκε ότι τα νέα ήταν ψέματα, λεηλατήθηκαν τα σπίτια και οι χώροι εργασίας πολλών Τούρκων πολιτών ελληνικής καταγωγής.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων 6-7 Σεπτεμβρίου, ένας όχλος επιτέθηκε στο σπίτι του εθνικού παίκτη στην Μπουγιουκάδα. Ο Αντωνιάδης εξασφάλισε την ασφάλεια της συζύγου του και των δύο θυγατέρων του και στάθηκε πίσω από την πόρτα με το όπλο του. Το σπίτι του λιθοβολήθηκε, ρίχτηκαν χρώματα, κατάρες και προσβολές.

Αν και ο Λευτέρης γνώριζε εκείνους που προκάλεσαν το λιντσάρισμα στην οικογένειά του, ποτέ δεν αποκάλυψε τα ονόματα των δραστών. Αυτό ήταν κάτι που τον βασάνιζε μέχρι τέλους, όπως λένε μαρτυρίες φίλων και συγγενών.

Ο θάνατός του στο νοσοκομείο

Ο Λευτέρης Αντωνιάδης ή Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης πέθανε σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης στις 13 Ιανουαρίου σε ηλικία 87 ετών, από καρδιακή ανεπάρκεια λόγω πνευμονίας.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο της Φενέρμπαχτσέ το “Σουκρού Σαράτσογλου” και θάφτηκε στο Νεκροταφείο Orkadoks στη Μπουγιουκάδα.

Το tweet του Ερντογάν

Για το πόσο αναγνωρίσιμος και θρύλος του ποδοσφαίρου ήταν ο Λευτέρης Αντωνιάδης φάνηκε και από ένα τιτίβισμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ ετών από τον θάνατο του Λεφτέρ.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έγραψε: «Τιμώ με σεβασμό τα οκτώ χρόνια από την απώλεια του σπουδαίου παίκτη της Φενέρμπαχτσε, του θρυλικού ονόματος του τουρκικού ποδοσφαίρου, Λευτέρη Κουτσιουκαντωνιάδη».

Επίσης, το τουρκικό πρωτάθλημα της σεζόν 2018-19 ονομάστηκε Süper Lig Lefter Küçükandonyadis προς τιμήν του.


Πηγή
 

Διαβάστε επίσης: