“Μπαμπά, μπορώ να γίνω τερματοφύλακας;” – Η ιστορία του Βίκινγκ πορτιέρο του Παναθηναϊκού (Vid)
Ο πατέρας του, του είχε σπάει το χέρι σε μια προπόνηση για να τον κάνει καλύτερο τερματοφύλακα. Η ιστορία του νέου γκολκίπερ του Παναθηναϊκού δεν είναι η πιο συνηθισμένη και το sportdog.gr σας την παρουσιάζει.
Γεννημένος στην πολωνική πόλη Μπιαλιστόκ, ο Μπαρτoλομιέι Ντραγκόφσκι εκτέθηκε στον κόσμο του ποδοσφαίρου από μικρή ηλικία. Ο πατέρας του, Ντάριους είχε περάσει ένα μεγάλο μέρος της καριέρας του με την τοπική ομάδα Γιαγκελόνια, τον ίδιο σύλλογο με τον οποίο ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα και ο γιος του.
Ο μπαμπάς μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας έγινε τελωνειακός, ενώ η μητέρα του Τζαστίνα ήταν καθηγήτρια φυσικής αγωγής.
Το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο στα 15 του
Σε ηλικία μόλις 15 ετών, ο Μπαρτλομιέι υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Παίζοντας στην Ekstraklasa Jagiellonia, κλήθηκε στην κύρια ομάδα της τη σεζόν 13/14 και στα 16 του έκανε το ντεμπούτο του, στις 27 Μαΐου 2014, στην πρώτη ομάδα εναντίον της Κορόνα Κίελτσε σε μια ισοπαλία 4-4 στο τέλος της σεζόν.
Το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο έγινε στις 2 Ιουλίου 2015, στο UEFA Europa League κόντρα στην Κρουόγια Ποκρόγιε. Στην πρώτη του πλήρη σεζόν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αναδείχθηκε ο καλύτερος τερματοφύλακας στην κορυφαία κατηγορία της Πολωνίας.
Του ζητούσαν αυτόγραφα στο λεωφορείο
Από τότε που ξεκίνησε να αγωνίζεται, σκεφτόταν όλο και πιο σοβαρά να μην χρησιμοποιεί πλέον τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Μπιαλιστόκ, καθώς είχε λιγότερη ησυχία. Στο λεωφορείο, οι θαυμαστές ζητούσαν από τον 17χρονο μια φωτογραφία και τον ρωτούσαν σε ποια στάση κατεβαίνει. Σε μια οικοδομή που γινόταν δίπλα από το σπίτι του, οι εργάτες του φώναζαν από απόσταση: «Μην φύγεις από τη Γιαγκελόνια».
Τα τηλεφώνηματα στον πατέρα του έπεφταν βροχή και αναγκάστηκε να αλλάξει τον αριθμό του. Έχοντας υπόψη τα δικά του λάθη, κρατά μια προστατευτική ομπρέλα πάνω από τον γιο του.
«Του λέω συνέχεια να ακούει τους προπονητές του και τον πατέρα του. Κανέναν άλλον περισσότερο. Η δυναμική είναι τεράστια και ο Μπάρτεκ έχει παίξει μόνο μερικά ματς», είπε τότε ο πατέρας του με τους φίλους του ήδη να τον ρωτούν αν αγόρασε το χρηματοκιβώτιο για τα χρήματα που θα κερδίσει ο γιος στο μέλλον από το ποδόσφαιρο.
Ο διαφορετικός δρόμος που επέλεξε
Ο πατέρας του νέου τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού ήθελε ο γιος του να μείνει με τους γονείς του μέχρι να τελειώσει το γυμνάσιο, να αποκτήσει εμπειρία στη Γιαγκελόνια, να πάρει άδεια οδήγησης, να μάθει καλά αγγλικά και μετά να μετακομίσει. Eπέλεξε διαφορετικό δρόμο από τον κατά ένα χρόνο νεότερο τερματοφύλακα της Γιαγκελόνια, Ζίνελ, ο οποίος αποφάσισε να φύγει για την ακαδημία της Σάλτσμπουργκ. Οι Αυστριακοί πλήρωσαν 100.000 ευρώ.
Ο Ντραγκόφσκι με τη σειρά του, θα μπορούσε να μετακομίσει στη Σέλτικ. Οι Σκωτσέζοι πρότειναν δοκιμαστικό, αλλά την τελευταία στιγμή ανέβαλαν την ημερομηνία κατά μία εβδομάδα λόγω σύγχυσης που σχετίζεται με την αλλαγή προπονητή. Ο πατέρας του αρνήθηκε και έστειλε μια συγνώμη στη Σέλιτκ. Είπε στον υπεύθυνο για τη μεταγραφή ότι αν κάποιος έχασε σε αυτό, ήταν η Σέλτικ.
Νωρίτερα τον ήθελε η Μπλάκμπερν Ρόβερς, όπου προπονήθηκε με την πρώτη ομάδα. Ο πατέρας του και εκεί έπαιξε ρόλο: «Είναι τερματοφύλακας, στην Αγγλία δεν τους προπονούν, δεν τους μαθαίνουν τεχνική. Θα έπρεπε να χτυπήσει τη μπάλα με τον αγκώνα ή το γόνατο».
Έτσι τον έπεισε η Λεχ Πόζναν
Ακόμα μια ομάδα που ενδιαφέρθηκε ήταν η Λεχ με τον νεαρό πορτιέρο να έχει περάσει και ιατρικές εξετάσεις στο Πόζναν, αλλά δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε οικονομική συμφωνία με την Γιαγκελόνια. Ο πρόεδρος της ομάδας, Τσέζαρι Κουλέσζα, τηλεφώνησε στον πατέρα του και ήξερε τι… πλήκτρο να πατήσει. Του υποσχέθηκε ότι αν ο γιος του έμενε, θα έμπαινε στην πρώτη ομάδα. Θα έχει και ατομική προπόνηση τερματοφύλακα, κάτι που δεν μπορούσε να ζητήσει ο πατέρας του πριν. Και έτσι, η διαδρομή του 15χρονου Ντραγκόφσκι προς το κορυφαίο επίπεδο ποδοσφαίρου της χώρας συντομεύτηκε σημαντικά.
Τερματοφύλακας κατά… τύχη
Πάντως, για να μάθει να παίζει τόσο καλά με τα πόδια του ο Μπαρτλομιέι πρέπει να γυρίσουμε το χρόνο επτά χρόνια πίσω. Όταν 50-60 παιδιά πήγαιναν στις προπονήσεις της ομάδας του Ζενόν Σαλέτσκι. Άλλαξε το σχολείο σε ένα με αθλητικό μάθημα και μπορούσε να προπονείται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Σε ένα από τα τουρνουά, ο τερματοφύλακας της ομάδας του φοβήθηκε κάτι και ο Ντραγκόφσκι στάθηκε ανάμεσα στα δοκάρια. Του άρεσε και ρώτησε τον πατέρα του: «Μπαμπά, μπορώ να γίνω τερματοφύλακας;». Δεν υπήρχε αντίρρηση.
«Ο Μπάρτεκ ξεκίνησε να προπονείται μαζί μας όταν ήταν περίπου επτά ετών. Θυμάμαι ότι ήρθε με ένα μπλουζάκι με τον “Ντούντεκ” στην πλάτη και είπε: “Κόουτς, θα γίνω τερματοφύλακας”», θυμάται ο Σαλέτσκι. Είναι αρκετά ασυνήθιστο οι μελλοντικοί τερματοφύλακες να… θέλουν να σταθούν ανάμεσα στα δοκάρια ως παιδιά. Ήταν διαφορετικά στην περίπτωση του Νταγκόφσκι, ο οποίος ήταν επικεντρωμένος στο να γίνει τερματοφύλακας από την αρχή. Το ποδόσφαιρο ήταν το μοναδικό και μεγαλύτερο πάθος του.
Ο μπαμπάς του έσπασε το χέρι
Ο πατέρας του είχε παρατηρήσει από καιρό το ταλέντο του γιου του κάτω από την εστία. Έφτιαξε τέρματα στο οικογενειακό οικόπεδο και οργάνωσε ασκήσεις για τον γιο του. Δυστυχώς, μετά από έναν από τα δυνατά του σουτ, ο Μπαρτλομιέι έσπασε το χέρι του. Πήγαν στα επείγοντα. «Τι συνέβη;», ρώτησε ο γιατρός και με την αθωότητα του ο Μπαρτ απάντησε: «Ο μπαμπάς μου έσπασε το χέρι».
Ο πατέρας έπρεπε να εξηγήσει στον ολοένα και πιο δύσπιστο εσωτερικό γιατρό τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υπέφερε ο γιος του.
Πριν από το επαγγελματικό του ντεμπούτο σε ηλικία 16 ετών και 281 ημερών, ο μπαμπάς Ντραγκόφσκι έβλεπε ότι ο γιος του έβραζε μέσα του και βρήκε έναν τρόπο να στηρίξει τον γιο του διαφορετικά, γράφοντας ένα κείμενο.
Το μήνυμα πριν το ντεμπούτο του
Πριν το ματς του έστειλε μήνυμα: «Συγγνώμη γιε μου, αλλά έτσι είναι οι πατεράδες. Να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει ασανσέρ για την επιτυχία, πρέπει να ανεβείς τις σκάλες».
Μετά τον αγώνα, ρώτησε τον Μπαρτέκ αν είχε δει το μήνυμα. Είδε μόνο το «Συγγνώμη, γιε…» και σταμάτησε να διαβάζει για να μην θυμώσει. Ο πατέρας ξέρει ένα πράγμα ότι θα συνεχίσει να του στέλνει μηνύματα ακόμα κι αν τα διαβάζει μετά τον αγώνα.
Τα υπόλοιπα είναι γνωστά με τον Πολωνό πορτιέρο να πηγαίνει στη Φιορεντίνα, την Έμπολι, τη Σπέτσια και τώρα τον Παναθηναϊκό.
Το μούσι αλά Βίκινγκ
Όταν πρωτοπήγε στην Ιταλία αποφάσισε να αφήσει… μούσι μέχρι που κατέληξε να γίνει Βίκινγκ: “Πήρα την ιδέα για το μούσι από την τηλεοπτική εκπομπή Vikings. Δεν ήθελα να κόψω αυτό το στυλ γιατί μου άρεσε τόσο πολύ. Είναι μεγάλη επιτυχία για τη φίλη μου. Ισχυρίζεται ότι κρύβει το πρόσωπό μου και με κάνει πιο ελκυστικό. Είναι χτύπημα για τη μητέρα μου», αποκάλυψε ο τερματοφύλακας.
Πηγή
Διαβάστε επίσης:
-
Μόνο ένα σενάριο για να βγει πρώτη η Ελλάδα – Τι κερδίζει με τη 2η θέση!
-
Απεβίωσε 39χρονος ποδοσφαιριστής: Φρικτή οικογενειακή τραγωδία τον έπληξε!
-
Το παράπονο Γιοβάνοβιτς: “Ήμασταν παθητικοί – Γι’ αυτό είχαμε πρόβλημα…”