Κίτρινος πυρετός στο Βικελίδης! Μόνο νίκες ο ΠΑΟΚ – Ρεκόρ στο Σίτι-Αταλάντα


Κίτρινος πυρετός στο Βικελίδης! Μόνο νίκες ο ΠΑΟΚ – Ρεκόρ στο Σίτι-Αταλάντα


Διαφ.

Ο Ορέλ Γκρίνφιλντ ορίστηκε να διευθύνει την αναμέτρηση Άρης-ΠΑΟΚ την τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ της Super League, στην οποία θα είναι στραμμένα τα βλέμματα, όχι μόνο των Θεσσαλονικιών οπαδών, αλλά και αυτών της ΑΕΚ! Και αυτό γιατί με νίκη των «ασπρόμαυρων» ο «Δικέφαλος» του Βορρά κατακτά τον τίτλο, οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα όμως ευνοεί την Ένωση, στέφοντάς την πρωταθλήτρια.

Ποιός όμως είναι ο Ορέλ Γκρίνφιλντ, ποιά είναι η σχέση του με τις ελληνικές ομάδες και ποιό είναι το χαρακτηριστικό που τον διακρίνει ως διαιτητή;

Η πορεία του ήρωα μας στην επαγγελματική διαιτησία ξεκινά το 2009 όταν έκανε το ντεμπούτο του στην κορυφαία κατηγορία του Ισραήλ. O Γκρίνφιλντ βρίσκεται  στη λίστα των διεθνών διαιτητών της FIFA από το 2012. Τη σεζόν 2015-2016 έκανε το ντεμπούτο του στη φάση των ομίλων του UEFA Europa League, ενώ στο UEFA Champions League σφύριξε για πρώτη φορά τη σεζόν 2018-2019 και συγκεκριμένα σε αναμέτρηση της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Βικτόρια Πλζεν .

Τη σεζόν 2019–20, έγινε ο πρώτος Ισραηλινός διαιτητής που διαιτήτευσε παιχνίδι στη φάση των νοκ άουτ του Champions League, στην αναμέτρηση της Λάτσιο και της Μπάγερν Μονάχου για τη φάση των «16». Συνολικά έχει αναλάβει αναμετρήσεις με κορυφαίες ομάδας στην Ευρώπη  όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Μάντσεστερ Σίτι, η Γιουβέντους και η Μπάγερν Μονάχου.

  Είπε “όχι” για Ισραήλ πρώην άσος του Ολυμπιακού

Το ιστορικό του με ελληνικές ομάδες και το… άκυρο σε ντέρμπι Αιωνίων

Στην Ελλάδα έχει διευθύνει δύο φορές στο παρελθόν ελληνικό ντέρμπι. Τον Ιανουάριο του 2020 σφύριξε το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ (1-0) και τον Φεβρουάριο του 2022 ορίστηκε στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ (1-)

Τον έχουμε όμως δει να διευθύνει αναμετρήσεις ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις:

ΠΑΟΚ – Σπαρτάκ Μόσχας 3-2 (πρ. Champions League, 2018)
ΑΕΚ – Μπενφίκα 2-3 (Όμιλοι Champions League 2018)
Μπασακσεχίρ – Ολυμπιακός 0-1 (πρ. Champions League 2019)
Λουντογκόρετς – Ολυμπιακός 2-2 6-3 πεν. (πρ. Champions League 2021)
Αστάνα – Ολυμπιακός 1-1 (Όμιλοι Europa League 2016)

Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, όποτε σφύριξε ματς του ΠΑΟΚ, η ομάδα της Θεσσαλονίκης επικράτησε… Βέβαια στο ματς με την Σπαρτάκ Μόσχα, οι ιθύνοντες του Δικεφάλου είχαν αρκετά παράπονα από την απόδοση του μετά το πολύ αυστηρό πέναλτι που σφύριξε κατά του ΠΑΟΚ και συγκεκριμένα για το πέναλτι που δόθηκε και εκτέλεσε ο Πρόμες, το οποίο εν τέλει απέκρουσε ο Πασχαλάκης.

Ένα άλλο ντεσού της σχέσης του με τις ελληνικές ομάδες καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2023. Τότε ο Γκρίνφιλντ είχε οριστεί σε ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Ωστόσο ο Ισραηλινός ρέφερι «γείωσε» την ΕΠΟ για δύο σημαντικότατους λόγους. Πρώτον γιατί είχε οριστεί στο ντέρμπι του ισραηλινού πρωταθλήματος Χάποελ Μπερ Σεβά – Μακάμπι Τελ Αβίβ και δεύτερον, γιατί εκείνο το Σαββατοκύριακο είχε συμπέσει με το Εβραϊκό Πάσχα και επέλεξε να περάσει χρόνο με την οικογένειά του.

Αγάπη στις κάρτες

Ο Ισραηλινός ρέφερι λατρεύει να βγάζει από το τσεπάκι τους τις κάρτες. Μόνο φέτος έχει βγάλει 120 κίτρινες κάρτες, 4 δεύτερες κίτρινες και 5 απευθείας κόκκινες σε 27 παιχνίδια που έχει διαιτητεύσει.  Συνολικά στην καριέρα του μετρά 1686 κίτρινες, 48 δεύτερες κίτρινες και 43 απευθείας αποβολές σε 366 παιχνίδια που έχει διευθύνει. Συνολικά βγάζει 4,6 κίτρινες κάρτες κατά μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 2021, η SUN, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Euro 2020 (που έγινε έναν χρόνο μετά λόγω κορωνοϊού), τον είχε χαρακτηρίσει… κίτρινο πυρετό.

Αυτή του η συνήθεια τον οδήγησε σε ένα… μοναδικό ρεκόρ. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι με την Αταλάντα (5-1) το 2019. Σε εκείνη την αναμέτρηση έγραψε ιστορία επειδή απέβαλλε τον Φιλ Φοντέν για δύο απίστευτα σκληρές κίτρινες κάρτες, όπως αναφέρει το One Football. Αυτή ήταν η πρώτη και μοναδική αποβολή του Άγγλου ποδοσφαιριστή στη μέχρι τώρα ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία.


Πηγή
 

Διαβάστε επίσης: