Αλόνσο για όλα: Τι είπε για Ιωαννίδη, μεταγραφές- Ατάκα για Αλμέιδα-Γκαρσία


Αλόνσο για όλα: Τι είπε για Ιωαννίδη, μεταγραφές- Ατάκα για Αλμέιδα-Γκαρσία


Διαφ.

Την φιλοσοφία του, που περιλαμβάνει πίεση ψηλά, ένταση και κάθετο ποδόσφαιρο, ανέλυσε ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού, Ντιέγκο Αλόνσο, κατά την παρουσίασή του από την “πράσινη” ΠΑΕ στο Νομισματικό Μουσείο.

Ο 49χρονος Ουρουγουανός προπονητής δεν έκρυψε τη φιλοδοξία του και φάνηκε απόλυτα ενήμερος για το έμψυχο δυναμικό των πράσινων, δίνοντας ταυτόχρονα το ποδοσφαιρικό του στίγμα.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην υπόθεση του Φώτη Ιωαννίδη και τις μεταγραφές, αποκάλυψε ότι μίλησε με τον συμπατριώτη του, Πάμπλο Γκαρσία, ενώ αναφέρθηκε και στον Ματίας Αλμέιδα.

Αμέσως μετά την εισαγωγή από τον υπεύθυνο επικοινωνίας, Σταμάτη Γαρρή, το λόγο πήρε ο τεχνικός διευθυντής του τριφυλλιού, Γιάννης Παπαδημητρίου.
«Η ενότητα είναι κομβικής σημασίας. Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την ενότητα για να φέρουμε τον Παναθηναϊκό στη θέση του πρωταθλητή. Τα τελευταία χρόνια φέραμε δύο Κύπελλα, μπήκαμε στους ομίλους της Ευρώπης ξανά. Σίγουρα δεν ήρθε ο μεγάλος στόχος μας, που είναι να γίνουμε πρωταθλητές. Θέλουμε να βελτιώσουμε το μοντέλου παιχνιδιού μας. Ποια είναι τα τρία στοιχεία που θέλαμε να έχει ο προπονητής μας: άμεσο και κάθετο ποδόσφαιρο, καλύτερες μεταβιβάσεις και σοβαρό πλάνο. Μεγαλύτερη ένταση, μέσα από τις προπονήσεις και τα παιχνίδια, για να αντεπεξέλθουμε στον ανταγωνισμό. Κι έναν προπονητή που θα ξέρει τι σημαίνει πρωταθλητισμός και τι εστί Παναθηναϊκός. Να βγάλει το 100% των παικτών. Η προσωπικότητα και η φιλοσοφία του Αλόνσο είναι πολύ συμβατά σε αυτό που ψάχνουμε. Καλή επιτυχία, καλώς ήρθες στην ομάδα μας!».

Στη συνέχεια και μετά από ένα σύντομο βίντεο του Ουρουγουανού προπονητή, ο Ντιέγκο Αλόνσο υπογράμμισε:
«Κατ’ αρχάς ευχαριστώ τον Παναθηναϊκό που μου δίνει την ευκαιρία να είμαι ο προπονητής του. Τον πρόεδρο και τον κ. Παπαδημητρίου που μου έδειξαν εμπιστοσύνη. Έχω δύσκολο καθήκον, είμαι όμως πεπεισμένος ότι αν όλοι αισθανθούμε σαν μια οικογένεια θα τα καταφέρουμε. Είμαι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση». 

-Για την πίεση που υπάρχει μετά από 14 χρόνια χωρίς πρωτάθλημα:
«Γνωρίζω την κατάσταση του συλλόγου. Ακριβώς ένα από τα θέματα που αποτέλεσαν για μένα κίνητρο να είμαι εδώ είναι το γεγονός ότι μια τόσο μεγάλη ομάδα έχει 14 χρόνια χωρίς Πρωτάθλημα. Αυτό για μένα δεν είναι πρόβλημα, αλλά στόχος. Είμαι πάντοτε θετικός εκ φύσεως και οπουδήποτε ο κόσμος βλέπει ένα πρόβλημα, εγώ βλέπω μια λύση. Αυτή η στιγμή αποτελεί ένα κίνητρο μετά από 14 χρόνια να απαντήσουμε». 

-Για τα κρίσιμα ευρωπαϊκά ραντεβού και το αν έχει αρκετό χρόνο: 
«Νομίζω ότι πρέπει να διαιρέσουμε σε 2 θέματα την ερώτηση. Το πρώτο είναι πώς θα φτάσουμε για να παίξουμε το πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα, που είναι ο πρώτος στόχος. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να φτάσουμε σε καλή κατάσταση, σε καλές συνθήκες. Ξέρουμε από τα χαρακτηριστικά της αγοράς, ότι το φώτο φίνις της ομάδας θα είναι στις 31 Αυγούστου. Όσον αφορά την τακτική, αναμφισβήτητα σε 5 εβδομάδες θα είμαστε μια ομάδα που ανταποκρίνεται, παίζει πολύ καλά. Με την πάροδο των παιχνιδιών και των μηνών θα γινόμαστε πολύ καλύτεροι».

-Πως κρίνει το επίπεδο του πρωταθλήματος και τι είδε από τον Παναθηναϊκό πέρυσι:
«Υπήρχαν πολλά πράγματα που μου άρεσαν στην ομάδα με βάση όλα τα παιχνίδια που είδα και για αυτό είμαι εδώ, γιατί αισθάνομαι ότι η ομάδα είναι καλή. Αλλά υπάρχουν πράγματα που θέλω να κάνω όπως αρέσουν σ’ εμένα. Μου αρέσουν οι επιθετικές ομάδες που πιέζουν και νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε, ως μια ομάδα που ανακτά γρήγορα την μπάλα. Και βεβαίως πάνω απ’ όλα να είμαστε μια ομάδα που την στιγμή της επίθεσης θα είμαστε επιθετικοί. Περισσότερο σας μιλώ για το μέλλον. Πίεση ψηλά, ένταση στην ομάδα και κάθετη ομάδα. Έχω δει όλους τους αγώνες του Παναθηναϊκού, προφανώς βλέπω ότι το Πρωτάθλημα χωρίζεται σε 2 μέρη. Όταν αρχίζει το Πρωτάθλημα κι όταν αρχίζουν τα Play-Offs το επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Σε αυτή την φάση γίνονται αγώνες συχνοί απέναντι σε σημαντικούς αντιπάλους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι ομάδες που συμμετείχαν στην Ευρώπη να μπορέσουν να πάνε μπροστά. Διότι το τελευταίο κομμάτι του ελληνικού Πρωταθλήματος είναι απαιτητικό».

-Αν έχει πίεση και άγχος επειδή μπαίνει στην ίδια ζυγαριά με τον Σάρι και λόγω του χρόνου που απαιτούνται άμεσα: 
«Για το πρώτο σκέλος, οι μεγάλες ομάδες έχουν επιλογές μεγάλων προπονητών. Οπότε είναι λογικό να μιλάμε για τέτοιους προπονητές σε μεγάλες ομάδες. Ο χρόνος δεν είναι μεγάλος, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Πρέπει όμως να δουλέψουμε και να έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας. Εύχομαι να έχουμε περισσότερο χρόνο, αλλά αυτοί είναι. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο. Δεν θα αποτελέσει όμως δικαιολογία αυτό!».

-Για τον Ιωαννίδη και το ρόστερ:
«Για το ρόστερ, θεωρώ ότι η ομάδα έχει μια πολύ γερή βάση και θα δουλέψουμε για να την βελτιώσουμε. Συνεργαζόμαστε με την διοίκηση ώστε να βρούμε παίκτες με τα χαρακτηριστικά που χρειάζομαι. Αν θέλετε μια ομάδα με ένταση, γρήγορη και κάθετη χρειαζόμαστε παίκτες με αυτά τα χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τον Ιωαννίδη, είναι ένας βασικός παίκτης για εμάς. Το τι μπορεί να συμβεί στην αγορά δεν μπορώ να το απαντήσω τώρα. Αλλά ναι, θέλω να τον έχω μαζί μου. Γιατί αν θέλουμε να είμαστε πρωταθλητές, χρειαζόμαστε τους καλύτερους!».

-Εάν έχει στο μυαλό του συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές για στόχους: 
«Όπως είπα και πριν, συνεργαζόμαστε και δουλεύουμε με την διοίκηση για το θέμα αυτό. Συγγνώμη αλλά δεν μπορώ να σας παραθέσω ονόματα εδώ (γέλια). Σίγουρα όμως, σε μικρό χρονικό διάστημα θα μπορέσουμε να σας πούμε».

-Ποιοι προπονητές του προκάλεσαν τη μεγαλύτερη επιρροή:
«Καταρχήν το πρώτο να σας πω ότι σαν προπονητής έχω ένα μοντέλο παιχνιδιού. Αυτό το έχω μαζί μου και το μεταφέρω σε όλες τις ομάδες. Χωρίς βεβαίως να αγνοώ το γεγονός ότι το πιο σημαντικό κομμάτι είναι οι παίκτες και προσαρμόζομαι με το υλικό που έχω. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν βάζω σε αμφισβήτηση. Η φιλοδοξία, η όρεξη για νίκη και η προπόνηση με σκοπό τη νίκη. Όταν κάποιος έχει αυτά τα πράγματα, τότε οι ομάδες έχουν ταυτότητα. 
Από τα 21 μου για 15 χρόνια προετοιμαζόμουν ώστε να μπορέσω να προπονώ. Άρα ουσιαστικά το βασικό ήταν να έχω έναν προπονητή που να έχει περάσει σαν παίκτης. Εγώ πολύ χάρηκα που έπαιξα σαν παίκτης, αλλά ήξερα ότι τελικά το επάγγελμά μου θα ήταν του προπονητή. Έτσι λοιπόν, για μεγάλο χρονικό διάστημα παρακολουθούσα τους προπονητές κι έπαιρνα πράγματα από τον καθένα κι έμαθα. Αν τώρα πρέπει να αναφέρω μερικά ονόματα, αδιαμφισβήτητα υπάρχουν προπονητές που αξίζουν τον κόπο. Λουίς Αραγονές, που τον είχα στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Ήταν ο πιο πλήρης από όσους είχα. Μεθοδολογικά ήταν αυτός που είδα καλύτερα στην καριέρα μου. Ο Ράφα Μπενίτεθ. Και βεβαίως πήρα πολλά από κάθε προπονητή. Στον συναισθηματικό τομέα και τον τρόπο που ζούσαν το ποδόσφαιρο, είναι ο Χούλιο Ρίβας, που τον είχα στην Ουρουγουάη». 

-Διαφορές ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε σχέση με την Λατινική Αμερική:
«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μένα να ξεκινήσω από το μηδέν. Στην Σεβίλλη δεν είχα καλά αποτελέσματα και ένας από τους λόγους που δεν μπόρεσα να έχω είναι ότι δεν μπορέσαμε ούτε να προπονηθούμε, ούτε να δουλέψουμε. Ο προπονητής που ήρθε μετά από μένα κέρδισε τον πρώτο αγώνα κι έχασε 4 συνεχόμενους, γιατί αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα. Δεν μπορούσε να προπονήσει, δεν είχε χρόνο από τα απανωτά ματς. Είμαι χαρούμενος που έχω ένα πρότζεκτ σαν του Παναθηναϊκού και θα δουλέψω από την πρώτη μέρα μέχρι τις 31 Αυγούστου για να μπορέσω να έχω τους καλύτερους παίκτες και να δημιουργήσω τον χαρακτήρα που χρειαζόμαστε για να είμαστε πρωταγωνιστές».

-Εάν μίλησε με συμπατριώτες του για την Ελλάδα: 
«Πληροφορήθηκα από πολλά άτομα και από τον Πάμπλο Γκαρσία που ήμασταν συμπαίκτες στην Εθνική. Όλες οι πληροφορίες που μου έδωσαν ήταν καταπληκτικές. Τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο, όσο και σε προσωπικό». 

-Για το ελληνικό στοιχείο και την αγορά της Λατινικής Αμερικής: 
«Για το δεύτερο σκέλος, το γεγονός ότι γνωρίζω διάφορες αγορές μπορεί να βοηθήσει στο να έρθω πιο κοντά με διάφορα ονόματα. Ουσιαστικά δεν σβήνουμε καμία πιθανότητα και βεβαίως δουλεύουμε πολύ δυνατά σε μια βάση Ελλήνων παικτών. Όταν έχεις δυνατούς Έλληνες παίκτες, η ομάδα γίνεται πιο δυνατή». 

-Τα χαρακτηριστικά των παικτών που θέλει: 
«Τα συστήματα δεν είναι τόσο πολύ σημαντικά, το λέω γιατί θέλω να υπάρξει κάτι πιο σημαντικό από αυτά. Δηλαδή τι κάνεις με το σύστημα. Μπορείς να παίξεις 4-3-3 αλλά μπορείς να παίξεις και πολύ στα μετόπισθεν, ή να χρησιμοποιείς το ίδιο 4-3-3 και να παίξεις πιο μπροστά. Το πιο σημαντικό είναι το τι κάνεις, πώς θέλεις να παίξεις. Πίεση ψηλά, ένταση στην ομάδα και κάθετη κίνηση. Οι παίκτες θα πρέπει να έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Να έχουν διάθεση να πιέσουν ψηλά και παράλληλα να έχουν ταχύτητα». 

-Για τους Αλμέιδα και Γκαρσία που γνωρίζει και θα βρεθεί αντιμέτωπος: 
«Όταν κάνω ανάλυση των αντιπάλων, δεν κάνω μόνο των παικτών. Κάνω και των προπονητών. Τον χαρακτήρα που έχουν, τι κάνουν όταν κερδίζουν, τι αλλαγές κάνουν στο κομμάτι το επιθετικό. Τι κάνουν όταν χάνουν. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτούς τους 2 τους γνωρίζω πολύ καλά και με το πέρασμα του καιρού θα αναλύουμε και τις άλλες ομάδες».

-Ποιο θα είναι το τακτικό μοντέλο ενόψει προετοιμασίας: 
«Νομίζω ότι το 4-2-3-1 και το 4-3-3 προσαρμόζονται καλύτερα στους παίκτες που διαθέτουμε στον Παναθηναϊκό και είναι αυτά που μου αρέσουν περισσότερο. Ένα παράδειγμα θα σας δώσω. Ήμουν προπονητής της Εθνικής, εκεί έχεις πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα να επιλέξεις και μπορείς να διαλέξεις συστήματα σύμφωνα με τους παίκτες που διαλέγεις. Συνήθως έπαιζα με 4-2-3-1 ή 4-3-3». 

-Πόσο σημαντικές θεωρεί τις στατικές φάσεις:
«Είναι πολύ σημαντικό για τους προπονητές η προσαρμοστικότητα. Όπως είπα και πριν, πιο σημαντικοί είναι πάντοτε οι ποδοσφαιριστές. Στην Ουρουγουάη, αν έχεις τον Καβάνι και τον Σουάρες σε καλή κατάσταση παίζεις με δύο προωθημένους, ακόμα κι αν προτιμάς το 4-3-3. Οι παίκτες σε βοηθούν σ’ αυτό και εγώ έχω αυτή την προσαρμοστικότητα. Αν δω ότι παίκτες είναι σε καλό μομέντουμ, θα τροποποιήσω το σύστημα. Είναι σίγουρο ότι τα χαρακτηριστικά της ομάδας δεν θα τα χάσουμε. Είναι ετικέτα που έχει από πίσω. Όταν θα μας βλέπουν να παίζουμε, ακόμα κι αν είμαστε χωρίς την φανέλα, θα ξέρει ο κόσμος πως είμαστε εμείς».


Πηγή
 

Διαβάστε επίσης: