Μεγάλη πρόκριση Τουρκίας και Γεωργίας! Εκτός η Τσεχία (ΒΙΝΤΕΟ)


Μεγάλη πρόκριση Τουρκίας και Γεωργίας! Εκτός η Τσεχία (ΒΙΝΤΕΟ)


Διαφ.

Για πρώτη φορά μετά το 2008 προκρίθηκε στους «16» του Euro η Τουρκία, η οποία επικράτησε 2-1 της Τσεχίας και προκρίθηκε ως δεύτερη του 6ου ομίλου του Euro 2024.

Στο άλλο παιχνίδι η Γεωργία επικράτησαν 2-0 της πρώτης Πορτογαλίας και θα παίξει κόντρα στην Ισπανία, ενώ οι Ίβηρες θα αντιμετωπίσουν Σλοβενία στη νοκ άουτ φάση.

Το ματς

Η Πορτογαλία είχε ήδη προκριθεί ενώ η αντίπαλός της την 3η αγωνιστική, Γεωργία, όπως και οι έτερες ομάδες του 6ου ομίλου που αναμετρήθηκαν, Τσεχία και Τουρκία είχαν πιθανότητες να ακολουθήσουν τους Ίβηρες στη φάση των «16». Οπότε κανένα παιχνίδι δεν στερήθηκε ενδιαφέροντος. Ας είναι καλά ο Χβιτσά Κβαρατσχέλια!

Το χτύπημα του Χβίτσα

Και αυτό γιατί η Γεωργία σκόραρε πολύ νωρίς, μόλις στο 2′, όταν από λάθος ΄του Αντόνιο Σίλβα, άσος της Νάπολι έκλεψε, βγήκε μόνος του στον αιφνιδιασμό και νίκησε τον Κόστα για το 1-0. Την ίδια χρονική στιγμή με το τρομερό ξεκίνημα των Καυκάσιων, η Τσεχία απειλούσε με τον Πρόβοντ, ο οποίος δοκίμασε τα αντανακλαστικά του Γκιουνόκ. Οι Τούρκοι βέβαια άργησαν να ξεμυτίσουν, αφού βολεύονταν με τον βαθμό της ισοπαλίας.

 

Ένα μακρινό σουτ του Γκιουλέρ στο 13′ ήταν της συμφοράς, από αυτά που αναρωτιέται το ποδοσφαιρόφιλο κοινό, αν άνοιξε η «εποχή του κυνηγιού», αφού με το ύψος που πήρε η μπάλα ήταν απορίας άξιον πως δεν πέτυχε καμία μπεκάτσα. Οι Τσέχοι που χρειάζονταν νίκη ήταν περισσότερο ενεργητικοί και απείλησαν ξανά στο 17′, με τον Χράνατς να χάνει κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι. Τα πράγματα όμως στράβωσαν για τους Τσέχους στο 20′.

Μεγάλο σφάλμα Μπαράκ που αποβλήθηκε

Και αυτό γιατί ο Μπαράκ δέχτηκε δεύτερη κίτρινη, εννέα λεπτά μέχρι την πρώτη και άφησε την ομάδα του εξαιτίας του πατήματος που έκανε στον Οζτσάν στο κέντρο του γηπέδου. Μεγάλο σφάλμα που έμελλε να αποδειχτεί μοιραίο για την Τσεχία. Οι Τούρκοι απέκτησαν άμεσα μια κατοχή, περισσότερο ανούσια παρά εποικοδομητική.

  Η τελική 8άδα του Euro με μεγάλα ντέρμπι - Δείτε όλα τα ζευγάρια

Οι Πορτογάλοι στο άλλο παιχνίδι απείλησαν στο 17′ με απευθείας εκτέλεση φάουλ που απέκρουσε ο Μαμαρντασβίλι με υπερένταση, ενώ έντεκα λεπτά αργότερα ο Νέτο σέντραρε, ο Κονσεϊσάο πετάχτηκε στο δεύτερο δοκάρι και έπιασε πλασέ στην κίνηση, αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ. Ο Ρονάλντο απείλησε ξανά στο 35′ με ωραίο διαγώνιο σουτ, αλλά ο Γκβελεσιάνι τον έκοψε την τελευταία στιγμή. Στο 43 το σουτ του Παουλίνια ήταν μία ακόμα όμορφη στιγμή που πρόσφεραν οι Ίβηρες στο πρώτο ημίχρονο, το οποίο ολοκληρώθηκε με το σουτ του Φέλιξ που μπλόκαρε ο Μαραντασβίλι στις καθυστερήσεις.

Μεγάλη ευκαιρία είχε και η Τσεχία στο φινάλε του πρώτου μέρους. Ο Σούτσεκ έκλεψε στο κέντρο, μοίρασε αριστερά στον Γιούρασεκ, ο οποίος βγήκε τετ α τετ με τον Γκιουνόκ, ο οποίος είχε μυρίσει τη φάση, βγήκε έγκυρα και εξουδετέρωσε την απειλή.

Χτύπησαν οι Τούρκοι! 

Στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους, η Τουρκία έκανε την πρώτη της ευκαιρία στο παιχνίδι. Ύστερα από γέμισμα από το κέντρο, ο Γιλμάζ πήρε την κεφαλιά, ο Στάνεκ έπεσε στη δεξιά του γωνία και απομάκρυνε. Εκεί όμως που περιμέναμε κάτι παραπάνω από τους Τούρκους, ο Γιλντίζ στο 47′ μας προσγείωσε στην πραγματικότητα. Η μπάλα πάντως απογειώθηκε για τα καλά με το σουτ που επιχείρησε, ύστερα από κακό διώξιμο της άμυνας της Τσεχίας, στο 50′ είχε άλλη μία ευκαιρία με τον Χλόζεκ, αλλά ο Γκιουνόκ ήταν και πάλι σε ετοιμότητα, ένα δεν άντεξε.

 

Αυτό επιβεβαιώθηκε ένα λεπτό αργότερα, όταν οι Τούρκοι κατάφεραν να αξιοποιήσουν το αριθμητικό τους πλεονέκτημα. Ύστερα από δάση διαρκείας, με τον Στάνεκ να διώχνει αρχικά το σουτ του Γιλντίζ από το ύψος του πέναλτι, η μπάλα έφτασε στον Τσαλχάνογλου στα αριστερά, ο οποίος με διαγώνιο σουτ με το εξωτερικό έστειλε την μπάλα στα δίχτυα! Η Τσεχία πληγώθηκε ακόμα περισσότερο με την αναγκαστική αλλαγή του τερματοφύλακά της στο 54′.

  Αυτά περιμένει ο Μπαρτζώκας από Βιλντόζα: Η φοβερή συνεργασία με Πετρούσεφ

Περίπου την ίδια χρονική περίοχο, στο 56′, η Γεωργία κέρδισε πέναλτι, το οποίο ήταν προϊόν του Σίλβα στον Λοκοσβίλι. Ο Μικαουτάτζερ εκτέλεσε εύστοχα και έβαλε μπροστά με δύο γκολ την ομάδα του. Το ματς έδειχνε να έχει κριθεί, αφού στη συνέχεια ο ρυθμός έπεσε.

 

Στο άλλο παιχνίδι όμως, η λαβωμένη Τσεχία έδειξε, ότι είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει, παρότι έπαιζε με 10 παίκτες, πίσω στο σκορ και με αναγκαστική αλλαγή γκολκίπερ. Σε μία διεκδίκηση της μπάλας στη μικρή περιοχή, ο Τσόρι επωφελήθηκε από το γεγονός, ότι η μπάλα έφυγε από τα χέρια του Γκιουνόκ, με τον Σούτσεκ να παίρνει το «ριμπάουντ» και με δυνατό σουτ από κοντά να κάνει το 1-1! Πλέον η ψυχολογία ήταν στο πλευρό των Τσέχων που ήθελαν το γκολ της νίκης.

Ο Τοσούν είπε την τελευταία λέξη

Αλλά ήταν δύσκολη υπόθεση. Γιατί οι Τούρκοι έπαιζαν με παίκτη παραπάνω και με έβαλαν ένταση στο παιχνίδι, προκειμένου να παγώσουν τον ρυθμό. Στο 87′ απείλησαν μάλισταν με σουτ του Γιουκουσλού έξω από τη μεγάλη περιοχή, με τη μπάλα να φεύγει λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Στις καθυστερήσεις ο Γιλμάζ ελευθερώθηκε έξω από τη μεγάλη περιοχή, σούταρε, αλλά ο Κόβαρ μπλόκαρε.

Τα πάντα είχαν κριθεί. Στο 94′ οι Τούρκοι κατάφεραν να σκοράρουν μετά από αντεπίθεση με σουτ του Τοσούν, ο οποίος έδωσε τη νίκη και τη δεύτερη θέση, η οποία δίνει πρόκριση στους «16». Το παιχνίδι όμως είχε επεισοδιακή κατάληξη. Στο τέλος αποβλήθηκε ο Τσόρι, ενώ από μία κίτρινη μοιράστηκαν Γκιουλέρ και Σούτσεκ που ενεπλάκησαν σε αψιμαχίες.

Πάρε μέρος στο European Football Fantasy 2024 του Sportdog.gr


Πηγή
 

Διαβάστε επίσης: