Γιατί φώναζε ο Μεντιλίμπαρ – Οι 4 κανόνες και η διαφορά με ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ
Ολυμπιακός-Άγιαξ λοιπόν. Πιθανώς είδατε ολόκληρο το πρώτο φιλικό προετοιμασίας των ερυθρόλευκων ή εκτενή στιγμιότυπα. Σίγουρα θα διαβάσατε και πολλά. Γι’ αυτό ας μη σπαταλήσουμε το χρόνο μας με τα προφανή. Όχι τουλάχιστον γι’ αυτό το πρώτο ματς όπου γράφτηκαν (όπως συνηθίζεται) ουκ ολίγες υπερβολές. Και θετικές και αρνητικές. Αυτό που ξέρω είναι ότι καλύτερα να αποφεύγονται μεγάλα συμπεράσματα για τόσο μικρά δείγματα γραφής.
Σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ εξάλλου υπάρχει μια μεγάλη διαφορά των φιλικών του Ολυμπιακού με των ανταγωνιστών του. Ποια διαφορά; Εκείνοι ΠΡΕΠΕΙ να είναι έτοιμοι τώρα για τα ευρωπαϊκά προκριματικά τους, ο Ολυμπιακός παίζει Ευρώπη τον Σεπτέμβρη και το πρώτο του επίσημο ματς είναι για το πρωτάθλημα σε ένα μήνα από τώρα. Άρα… Άρα ο Ολυμπιακός έχει χρόνο ενώ οι εγχώριοι ανταγωνιστές του έχουν λίγη… φωτιά στα μπατζάκια τους.
Αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία λοιπόν για τον Ολυμπιακό του Μεντιλίμπαρ είναι να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Δηλαδή τι θέλει να κάνει ο Ισπανός τεχνικός. Ποιους βασικούς κανόνες έχει (ή θέλει να περάσει) στο παιχνίδι των ερυθρόλευκων. Τον είδαμε / ακούσαμε να φωνάζει αρκετές φορές στους παίκτες του κόντρα στον Άγιαξ, ειδικά στο α’ ημίχρονο. Τι τον ενοχλούσε; Τι δεν έκαναν καλά; Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να μιλήσουμε γι’ αυτά. Ο έμπειρος κόουτς έχει 4 βασικούς κανόνες στο παιχνίδι του.
1) Η ασφυκτική πίεση ψηλά, ως τον αντίπαλο τερματοφύλακα, όχι μόνο τους στόπερ, είναι το προφανές. Σημασία έχει ωστόσο να μιλήσουμε για το τι θέλει ο Μεντιλίμπαρ ΟΤΑΝ δεν επιτυγχάνεται αυτή η πίεση και ο αντίπαλος ξεφεύγει με τη μπάλα και οργανώνει επίθεση. Ο Μεντιλίμπαρ λοιπόν θέλει, αν αποτυγχάνει η πίεση, να μην μένει εκτεθειμένη η ομάδα αμυντικά αλλά κάποιοι παίκτες να βγουν γρήγορα και καλύψουν τους χώρους στο κέντρο.
2) Προς το παρόν ο 63χρονος τεχνικός δεν έχει δώσει σημασία στο build up, δηλαδή το χτίσιμο επίθεσης από πίσω. Ούτε στις προπονήσεις το κάνει. Αυτό είναι κάτι που αναμένεται να γίνει μεταξύ 3ης και 4ης εβδομάδας προετοιμασίας.
3) Γρήγορη μετάβαση από την άμυνα σε επίθεση. Λέγαμε στο Νο1 για το πως θέλει οι παίκτες του να καλύπτουν τους κενούς χώρους που αφήνει η πίεση ψηλά όταν δεν επιτυγχάνει ώστε να κλαπεί η μπάλα. Ο Μεντιλίμπαρ ωστόσο θέλει και το αντίθετο. Γρήγορη μετάβαση και από την άμυνα στην επίθεση για να πιάνει στον… ύπνο τους αντιπάλους.
4) Όχι καθυστέρηση στο τελείωμα των φάσεων. Τον… εξοργίζει τον Μεντιλίμπαρ να βλέπει διστακτικούς τους παίκτες του όταν είναι κοντά ή μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Να… ψειρίζουν πολύ τις φάσεις αντί να τις τελειώνουν. Θέλει λοιπόν άμεση τελική πάση και εκτέλεση είτε πρόκειται για τον άξονα είτε και από τα πλάγια. Η διστακτικότητα δεν είναι κάτι που του αρέσει να βλέπει στους παίκτες του.
ΥΓ: Λίγο κουλ νομίζω ότι πρέπει να είμαστε όλοι με τους πιτσιρικάδες, μην τους… τρελάνουμε. Η διαχείριση της τεράστιας περυσινής επιτυχίας τους νομίζω είναι πιο δύσκολη και από αυτή καθαυτή την επιτυχία. Να φτάσεις στην κορυφή είναι δύσκολο αλλά ευκολότερο από το να διατηρηθείς εκεί.
ΥΓ2: Ο Ντόη «φάνηκε» περισσότερο στη φάση του γκολ που δέχθηκε ο Ολυμπιακός αλλά, για να είμαστε δίκαιοι, για παίκτη με όχι τον καλύτερο χειρισμό μπάλας δέχθηκε λάθος πάσα (σ.σ.: ήταν κοντά παίκτης και πίεσε άμεσα και έκλεψε) με μεγάλο ρίσκο.
ΥΓ3: Ανάλογο με τον Ντόη, στη φάση του γκολ, λάθος έκανε και ο Άμπι που βγήκε σαν… καμικάζι πολύ ψηλά, στο κέντρο, για επιθετική άμυνα και έχασε το μαρκάρισμα με συνέπεια να βγάλει αντεπίθεση / μεγάλη φάση για σκοράρισμα ο Αίαντας. Δεν μπήκε το γκολ και δεν… έμεινε η φάση τόσο όσο του Ντόη.
ΥΓ4: Θα συμφωνήσω με όσους λένε ότι ο Μπιέλ δεν έδειξε κάτι ιδιαίτερο και θεωρούν ότι θα είναι μία από τα ίδια παρότι ο Μεντιλίμπαρ δείχνει ο σωστός άνθρωπος για να πάρει ό,τι καλύτερο έχει να δώσει ο Πεπ. Μην ξεχνάμε όμως ότι έπαιξε, ξανά, στα πλάγια (υποτίθεται η καλή του θέση είναι πίσω από τον φορ) και έπρεπε να συνεργαστεί με έναν άγουρο μπακ, τον Αποστολόπουλο στο α’ ημίχρονο.
ΥΓ5: Από τον Κοστίνια είδαμε αυτό που ακούγαμε. Παίκτης-τούρμπο σε ταχύτητα και δυνάμεις ο οποίος όταν μάθει τον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού θα θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για βασικός στα δεξιά της άμυνας.
ΥΓ6: Ο Μπιανκόν δεν φαίνεται να βρίσκεται στα βασικά πλάνα του Μεντιλίμπαρ και μεταξύ… φθοράς και αφθαρσίας αλλά τη μακρινή μπαλιά του λίγοι την έχουν σ’ αυτό το ρόστερ. Ο Γάλλος… Καρμίζει (θυμίζει Κάρμο που προσπαθούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη με βαθιές μπαλιές προς τους εξτρέμ δηλαδή) κι αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
ΥΓ7: Αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο Ζέλσον θα είναι, ουσιαστικά, μια… φετινή μεταγραφή του Ολυμπιακού. Το δείγμα γραφής του κόντρα στον Άγιαξ ήταν αναμφίβολα υποσχόμενο. Δεν υπάρχει άλλος παίκτης στην ομάδα με τόση ικανότητα να κρατήσει μπάλα και να κάνει δύσκολες προσωπικές ενέργειες. Αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον τα επόμενα απ’ αυτόν…
Πηγή
Διαβάστε επίσης:
-
Η απόφαση που προκάλεσε νεύρα στην Τούμπα – Έκπληκτοι στον ΠΑΟΚ
-
“Μπορεί να πετάξει”! – Η FIBA αποθεώνει τον Γκέιμπριελ (ΒΙΝΤΕΟ)
-
«Υπ΄ατμόν» ο διάδοχος του Αμορίμ στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας