Άφοβος γκολκίπερ για ΑΕΚ! Πέναλτι-Killer – Φοβερά ρεκόρ στη Γερμανία (VID)

ΑΕΚ έχει έναν αξιόπιστο τερματοφύλακα! Καταπιάστηκε με πέναλτι και έχει εντυπωσιακά ρεκόρ στη Γερμανία (VID)

Άφοβος γκολκίπερ για ΑΕΚ! Πέναλτι-Killer – Φοβερά ρεκόρ στη Γερμανία (VID)


Διαφ.

Στις 24 Ιουλίου 2024, η ΑΕΚ έκανε μία κίνηση για το μέλλον. Η Ένωση ανακοίνωσε την απόκτηση του 20χρονου, διεθνή με την Εθνική Ελπίδων, τερματοφύλακα Δημήτρη Γκούμα, ο οποίος προορίζεται για τη β ομάδα που αγωνίζεται στη Super League 2. Πρόκειται για μια περίπτωση γκολκίπερ η ιστορία του οποίου έχει πολύ ενδιαφέρον και αξίζει προσοχής.

height=449

height=591

Ο Δημήτρης Γκούμας Ball Boy σε αγώνα της ΑΕΚ με την ΑΕΛ

Ο νεαρός πορτιέρε γεννήθηκε στη Λάρισα και από μικρός είχε έρωτα με το ποδόσφαιρο και τη θέση του τερματοφύλακα. Ο πατέρας του, Αριστοτέλης, ήταν αντιπρόεδρος της τοπικής ΕΠΣ και διέκρινε το ταλέντο του γιου του, ο οποίος ξεκίνησε να παίζει στις Ακαδημίες Πλίτση, στη συνέχεια εντάχθηκε σε αυτές της ΑΕΛ. Παρότι σε πρώιμη εφηβική ηλικία, ο παίκτης επέλεξε να βουτήξει στα… βαθιά του τοπικού, όπου κατάφερε να ξεχωρίσει στην ανδρική ομάδα της Δόξας Βαλανίδας, η οποία αγωνιζόταν στη Β ΕΠΣ Λάρισας.

height=600

Σε ηλικία 14 ετών με την ανδρική ομάδα της Δόξας Βαλανίδας, πριν φύγει για Γερμανία

Το 2018 όμως έκανε το μεγάλο άλμα στη ζωή του. Μαζί με την οικογένειά του μετακόμισε στη Γερμανία. Οι λόγοι της μετανάστευσης ήταν τρεις. Ο πατέρας του ήθελε να στηρίξει τα όνειρα των γιων του. Ο Δημήτρης ήθελε να γίνει επαγγελματίας τερματοφύλακας, ενώ ο αδελφός του να σπουδάσει μηχανικός αυτοκινήτων. Ο τρίτος παράγων αφορούσε ένα εστιατόριο που άνοιξε ο πατέρας του στο Μόναχο, συνεχίζοντας την επιχειρηματική του δραστηριότητα (σ.σ.στη Λάρισα διέθετε πολύ γνωστή καφετέρια στο κέντρο της πόλης).

Δύο χρόνια στο Μόναχο ο Δημήτρης Γκούμας γυμναζόταν σε μία Ακαδημία Τερματοφυλάκων, υπό τις οδηγίες του Αποστόλη Πάνου. Μάλιστα στην ίδια Ακαδημία προπονούταν και ο γιος του Πέτρ Τσεχ, Νταμιάν. Στη συνέχεια ο Έλληνας τερματοφύλακας εντάχθηκε στην Κ17 της SV Planegg-Krailling, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωσή του, γιατί δούλεψε σε υψηλότερο επίπεδο με τον Γερμανό προπονητή τερματοφυλάκων Μαρκ Λέμπεργκερ, ο οποίος είχε διατελέσει διευθυντής της Ακαδημίες της Μόναχο 1860, ενώ τώρα βρίσκεται στην Αούστρια Κλάγκενφουρτ.

Το 2020 πήγε στην Κ-19 της Νυρεμβέργης, όπου έμεινε για ενάμιση χρόνο κατά τον οποίο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού η αγωνιστική δράση μπήκε στο γύψο με αποτέλεσμα ο μικρός να κάνει μόνο προπονήσεις και να στερηθεί την αγωνιστική δράση. Ήταν τυχερός όμως διότι δούλεψε με προπονητή τον Κριστιάν Κρούγκερ. Το καλοκαίρι του 2022 εντάχθηκε στη δεύτερη ομάδα της Γκρόιτερ Φιρτ.

  Ετοιμάζει... πάρτι για Μαρσιάλ η Original: "Όλοι στο αεροδρόμιο" (ΦΩΤΟ)

Καλύτερος τερματοφύλακας στη Βαυαρία και δολοφονός των πέναλτι

Έως το καλοκαίρι του 2024 πραγματοποίσε 21 συμμετοχές, στις οποίες μέτρησε 15 clean sheats, κάτι που αποτελεί μεγάλο επίτευγμα, δεδομένης της έντασης και του επιθετικογενούς παιχνιδιού που βοηθά στην παραγωγή μεγάλων σκορ. Ο μικρός όμως είχε και άλλο ένα ρεκόρ, καθώς έχει αποκρούσει 5 στα 6 πέναλτι και απέκτησε το προσωνύμιο του penalty killer της Βαυαρικής Regional League.

Γιαυτό ψηφίστηκε ως ο καλύτερος τερματοφύλακας στη Βαυαρία τη σεζόν 2023-2024. Σχεδόν απίστευτο! Ο Έλληνας έχει σταθεί ανάμεσα στα δοκάρια για το τριφύλλι 14 φορές μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν, έξι πέναλτι επιβλήθηκαν από τους διαιτητές, πέντε εκ των οποίων ο 20χρονος μπόρεσε να αποκρούσει. Έχει ένα απίστευτο ποσοστό 83,3 % στις αποκρούσεις πέναλτι! Αυτό τον καθιστά μακράν τον πιο επιτυχημένο δολοφόνο πέναλτι στην Περιφερειακή Λίγκα της Βαυαρίας, διαβάζουμε στον γερμανικό Τύπο εκείνη την εποχή.

height=497

Ποια είναι η συνταγή του στα πέναλτι; Πριν από τα πέναλτι, δίνω χρόνο στον σουτέρ, τον κοιτάζω στα μάτια και μετά επιλέγω γωνία. Μέχρι στιγμής έχω πάρει τη σωστή απόφαση πέντε φορές αυτή τη σεζόν. Φυσικά είμαι πολύ χαρούμενος γι αυτό. Αλλά ξέρω ότι δεν είναι δεδομένο, είχε εκμυστηρευτεί ο Γκούμας.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Γκούμας δοκιμάστηκε στον ΑΠΟΕΛ, ύστερα από ειδική άδεια που εξασφάλισε από την Γκρόιτερ Φιρτ. Στον Αρχάγγελο έκανε προπονήσεις με τον Αλεξάντερ Τσόρνιγκερ, ο οποίος όπως ανέφερε ο κυπριακός Τύπος, σχημάτισε άριστη άποψη για τις ικανότητες του. Ο Έλληνας τερματοφύλακας επέστρεψε στη βάση του, αφήνοντας καλές εντυπώσεις για το νεαρό της ηλικίας του.

Μαρκ Λέμπεργκερ: Γκολκίπερ που δεν φοβάται

To Sportdog επικοινώνησε με τον προπονητή του στην Κράιλινγκ, Μάρκ Λάμπεργκερ, προκειμένου να αλιεύσει περισσότερες πληροφορίες για την περίπτωσή του. Ο “Ντίμι” ένας τύπος που δουλεύει σκληρά. Του αρέσει δηλαδή να δουλεύει με ένταση, για να πετύχει κάτι. Ό,τι έχει καταφέρει μέχρι στιγμής δεν του έχει χαριστεί. Είναι αφοσιωμένος και συγκεντρωμένος και διαθέτει πολύ καλή ποδοσφαιρική παιδεία και ανάπτυξη ως τερματοφύλακας ήταν το αρχικό σχόλιο του goalkeeper coach.

  Tα βλέμματα σε Μονακό και Μπέργκαμο-Live οι αγώνες του Ch. League (BINTEO)

Ο Γκούμας είναι ένας τερματοφύλακας ύψους 1,91 μ. Ποιά είναι όμως τα στοιχεία που τον κάνει να ξεχωρίζει; Είναι πολύ καλός στα τετ α τετ. Είναι πολύ επιθετικός, δεν φοβάται. Επίσης πιάνει πέναλτι. Το στατιστικό του με τις 5 αποκρούσεις πέναλτι στο πρωτάθλημα τα λέει όλα. Αν ποτέ πάει σε διαδικασία πέναλτι με την ΑΕΚ, θα το δείτε, ότι είναι εξαιρετικός. Δεν υστερεί όμως και στο ψηλό παιχνίδι και τις μεγάλες μπαλιές, απαντά.

height=388

Με τον goalkeeper coach Μαρκ Λέμπεργκερ

Πού χρειάζεται βελτίωση; Πρέπει να βελτιωθεί περισσότερο στα πόδια. Είναι αριστεροπόδαρος, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει και το δεξί του πόδι, σημειώνει ο Λάμπεργκερ, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά, ότι το επίπεδο στις γερμανικές ομάδες είναι εξαιρετικά δύσκολο και οι ξένοι παίκτες αντιμετωπίζονται πολύ σκληρά και αυστηρά. Πρέπει να αποδείξουν ότι αξίζουν.

Θέλουμε να αναπτύξουμε παίκτες από τις ακαδημίες μας. Από μερικές χώρες έρχονται νέοι παίκτες. Ειδικά οι γκολκίπερ δεν είναι εύκολο να κάνουν το επόμενο βήμα. Ο Δημήτρης όμως τα πήγε πολύ καλά, υπογραμμίζει ο προπονητής, ο οποίος μίλησε με πολύ κολακευτικά λόγια για την ταχύτητα με την οποία ο Γκούμας έμαθε γερμανικά. Πολλοί γκολκίπερ από άλλες χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη γλώσσα. Μου το έχουν παραδεχθεί. Ο Δημήτρης όμως το ξεπέρασε γρήγορα και βελτιώθηκε, σημειώνει.

Είναι θετική εξέλιξη η επιστροφή του Γκούμα στην Ελλάδα; Στα δικά μου μάτια ναι. Είναι ιδανική ευκαιρία. Είναι σημαντικό που επαναπατρίστηκε. Είναι σημαντικό όμως και για τη χώρα σας, ότι έχει έναν τερματοφύλακα που δούλεψε στη Γερμανία. Αν κάνει τα επόμενα βήματα στην πατρίδα του και μπορέσει να παίξει στην πρώτη κατηγορία τα επόμενα χρόνια, τότε μπορούν να του ανοίξουν περισσότεροι δρόμοι για πρωταθλήματα του εξωτερικού, υποστηρίζει ο Λέμπεργκερ.

Έχει τις δυνατότητες να επιστρέψει στη Γερμανία και να παίξει στη Μπουντεσλίγκα; Κάθε τερματοφύλακας θα ήθελε να παίξει στα 5 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, στην Αγγλία, στην Ισπανία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία. Το σημαντικότερο για έναν γκολκίπερ είναι να έχει χρόνο συμμετοχής. Είναι σημαντικό να αποκτήσει εμπειρία και να πάρει παιχνίδια στη Super League, καταλήγει ο Μαρκ Λέμπεργκερ.


Πηγή
 

Διαβάστε επίσης: