Σεισμός… Δια-ΦΩΤΗΣ-μός! Τριάρα στη Φινλανδία στο ντεμπούτο Γιοβάνοβιτς

Σεισμός… Φωτισμός! Τριάρα στην πρώτη εμφάνιση του Γιοβάνοβιτς στη Φινλανδία.

Σεισμός… Δια-ΦΩΤΗΣ-μός! Τριάρα στη Φινλανδία στο ντεμπούτο Γιοβάνοβιτς


Διαφ.

Με το δεξί ξεκίνησε η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της στο UEFA Nations League, στο ντεμπούτο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Η Εθνική επικράτησε 3-0 της Φινλανδίας με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Φώτη Ιωαννίδη, ο οποίο σκόραρε δύο γκολ, ενώ είχε και δοκάρι. Το άλλο τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε ο Κουλιεράκης. Πρώτη εμφάνιση στα γαλανόλευκα του Χρήστου Ζαφείρη που μπήκε αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο και έδειξε μεγάλη διάθεση.

Με τη νίκη της η Εθνική Ελλάδας βρίσκεται στην πρώτη θέση του ομίλου, καθώς νωρίτερα η Αγγλία νίκησε με 2-0 την Ιρλανδία, ωστόσο είναι κάτω από την Εθνική μας στην ισοβαθμία, αφού πέτυχε ένα γκολ λιγότερο.

Εκπλήξεις Γιοβάνοβιτς

Εκπλήξεις επεφύλαξε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην πρώτη του ενδεκάδα ως προπονητής της Εθνικής Ελλάδας. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός επέλεξε για βασικούς στα άκρα της επίθεσης τους Πέλκα, Χατζηγιοβάνη, αφήνοντας στον πάγκο τους Κωνσταντέλια και Τζόλη. Ο Βλαχοδήμος υπερασπίστηκε την εστία, με τους Ρότα, Μαυροπάνο, Κουλιεράκη και Τσιμίκα στην άμυνα. Την τριάδα του κέντρου συνέθεσαν οι Μπουχαλάκης, Μάνταλος και Μπακασέτας, ενώ την επιθετική τριπλέτα αποτέλεσαν οι Πέλκας, Χατζηγιοβάνης και Ιωαννίδης.

ΕΛΛΑΔΑ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Βλαχοδήμος, Ρότα, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης (67’ Ζαφείρης), Μάνταλος (67’ Σιώπης), Χατζηγιοβάνης (46’ Κωνσταντέλιας), Μπακασέτας (77’ Βαγιαννίδης), Πέλκας, Ιωαννίδης (77’ Παυλίδης).
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ (Μαρκού Κανέρβα): Χραντέσκι, Σταλ, Χόσκονεν, Ιβανόφ, Γκάλβεζ, Πελτόλα, Σούλερ (44’ λ.τρ. Νίσιλα), Άντμαν (63’ Κέσκινεν), Καμαρά, Λουντ (66’ Γιένσεν), Κόλμαν (63’ Πογιάνπαλο). 

Χειρότεροι αλλά καλύτεροι ατομικά

Η Εθνική δεν έπαιξε καλά στο πρώτο ημίχρονο. Δεν θα ήταν λάθος να ειπωθεί, ότι οι Φινλανδοί αγωνίστηκαν καλύτερα. Είχαν την κυκλοφορία της μπάλας και πιο ορθολογική ανάπτυξη στο παιχνίδι τους, χωρίς ωστόσο μεγάλη φάση. Η Ελλάδα όμως υπερτερούσε ατομικά σε ποιότητα κάτι που φάνηκε από την εξέλιξη της αναμέτρησης. Οι διεθνείς έκαναν κάποιες νωχελικές προσπάθειες στο ξεκίνημα, οι οποίες δεν είχαν καμία τύχη απέναντι στον Χραντέσκι που καθάριζε κάθε υποψία κινδύνου.

  Αποκλεισμός απ'το Κύπελλο στα πέναλτι για Ηρακλή!

Στο 12 οι φιλοξενούμενοι έχασαν μεγάλη ευκαιρία να σκοράρουν με σουτ του Άντμαν που έφυγε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Βλαχοδήμου. Αυτό ήταν το καθοριστικότερο σημείο του παιχνιδιού. Αν προηγείτο η Φινλανδία τότε η γαλανόλευκη θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα. Στάθηκε τυχερή λοιπόν αλλά αποδείχτηκε τυχερότερη έντεκα λεπτά αργότερα, όταν ο Ιωαννίδης εκμεταλλεύτηκε λάθος ποδοσφαιριστή, απτον οποίο δεν θα το περίμενε κανείς, εξαιτίας της εμπειρίας του.

Μίλησαν Ιωαννίδης και Κουλιεράκης

Ο λόγος για τον Χραντέσκι που του γύρισε τη μπάλα ο Γκάλβεζ, ο μπαρουτοκαπνισμένος τερματοφύλακας έχασε τον έλεγχο της μπάλας, ο επιθετικός του Παναθηναϊκού του την έκλεψε με ένα τσίμπημα και πλάσαρε στην κενή εστία για το 1-0. Παρά την ψυχρολουσία η Φινλανδία βρήκε τρόπο να αντιδράσει, έχασε, δε, μια αρκετά καλή ευκαιρία στο 30, όταν οι παίκτες έπαιξαν βόλεϊ μέσα στην περιοχή της Ελλάδας, αλλά η κεφαλιά του Πέλτολα από κοντά ήταν τραγικά αδύναμη.

Τρία λεπτά αργότερα η εθνική βγήκε ξανά μπροστά με τον Τσιμίκα να πατά περιοχή, να γυρίζει στον Ιωαννίδη, ο οποίος άφησε στον Χατζηγιοβάννη που έκανε μια σέντρα χωρίς αντίκρυσμα. Ήταν όμως μια πρόγευση για το επόμενο χτύπημα, το οποίο ήλθε από την αριστερή πλευρά. Ο Ιωαννίδης έδωσε στον Τσιμίκα που έκανε το γύρισμα με τον Κουλιεράκη να σκοράρει σαν φορ το 2-0 με πολύ ωραίο τελείωμα.

Η Φινλανδία είχε κάποιες καλές στιγμές να μειώσει μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, βρήκε μπροστά της όμως τα δύο στόπερ της Ελλάδας. Ο Μαυροπάνος έκοψε στο 44 το σουτ του Κάλμαν, ο οποίος εξουδετερώθηκε σε παρόμοια προσπάθεια στις καθυστερήσεις από τον Κουλιεράκη.

Ο Φώτης “χτύπησε” ξανά

Στο δεύτερο μέρος η Εθνική έδειξε χαρακτήρα. Όχι μόνο κυριάρχησε, αλλά δεν άφησε και κανένα περιθώριο στη Φινλανδία να αμφισβητήσει την υπεροχή της και να διεκδικήσει μείωση του σκορ. Βοήθησαν βέβαια και οι κινήσεις του Γιοβάνοβιτς από τον πάγκο με πρώτη την είσοδο του Κωνσταντέλια που έδωσε φαντασία και το απρόβλεπτο στις επιθέσεις της γαλανόλευκης. Στο 46 ο Ιωαννίδης έχασε μοναδική ευκαιρία σημαδεύοντας με πλασέ το δοκάρι του Χραντέσκι, ενώ στο 52 Τσιμίκας και Κωνσταντέλιας συνεργάστηκαν άψογα αλλά ο Πέλκας στη συνέχεια εξουδετερώθηκε από την φινλανδική άμυνα.

  Σώθηκε στο παρά... δύο η Ίντερ - Επίδειξη δύναμης από τη Νάπολι (vid)

Η επόμενα καλή στιγμή καταγράφηκε στο 69 με το σουτ του Ιωαννίδη πάνω στον Χραντέσκι, όλα τα λεφτά όμως ήταν το επιθετικό τρανζίσιο πριν φτάσει η μπάλα στον Φώτη, με το κουβάλημα της μπάλας από τον Μπακασέτα και τη μπαλιά του Κωνσταντέλια. Η Ελλάδα πίεζε. Το τρίτο γκολ έμοιαζε θέμα χρόνου, κάτι που συνέβη στο 76 με σκόρερ, αυτόν που το έψαχνε περισσότερο σε όλο το παιχνίδι.

Ο λόγος για τον Ιωαννίδη, ο οποίος ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Μπακασέτα, πήρε την κεφαλιά και έγραψε το 3-0, το οποίο ήταν και το τελικό αποτέλεσμα, παρότι η Ελλάδα είχε μεγάλη, διπλή ευκαιρία στο 90.


Πηγή
 

Διαβάστε επίσης: