Ποικιλία από Ολυμπιακό! Ο μεγάλος πονοκέφαλος Μπαρτζώκα – Κουσούρια από ΠΑΟ


Ποικιλία από Ολυμπιακό! Ο μεγάλος πονοκέφαλος Μπαρτζώκα – Κουσούρια από ΠΑΟ


Διαφ.

Ο τελικός του Super Cup μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού ήταν το πρώτο επίσημο… φιλικό της χρονιάς και δεν το λέμε υποτιμητικά για το τρόπαιο, αλλά γιατί αυτό είναι το ύφος του παιχνιδιού και έτσι το είδαν οι δύο ομάδες.

Γράφει ο Ηλίας Μάτσας

Το Super Cup φτιάχτηκε την εποχή του κορωνοϊου, αλλά είναι μια διοργάνωση που έχει οφέλη, γιατί βάζει παίκτες και προπονητές σε διαδικασία επίσημων αγώνων, χωρίς να είναι μεγάλο το διακύβευμα. Οπότε ανεξάρτητα για ποιον λόγο δημιουργήθηκε, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όλους, όπως γίνεται τόσα χρόνια στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Μήνυμα κανονικότητας

Για την εποχή, ήταν ένα καταπληκτικό παιχνίδι. Οι ομάδες είναι κάτω από το 50% της τελικής τους ετοιμότητας. Είναι περίπου στο 60% για την πρεμιέρα τους στην Ευρωλίγκα, αλλά για τη χρόνια ήταν κάτω από το μισό. Οπότε με αυτά τα δεδομένα, ήταν ένα απολαυστικό πρώτο δείγμα. Οπότε είναι πολύ κρίμα, το έχουμε ξαναφέρει στο Sportdog, αυτές είναι οι δύο από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη και πέρσι ήταν στις θέσεις 1-3 της Ευρώπης και να το χαλάμε με κλίμα τοξικότητας. Το ελληνικό μπάσκετ έχει επιστρέψει για τα καλά σε συλλογικό επίπεδο.

Μην ξεχνάμε, ότι πέρσι είχαμε τον Άρη στα νοκ άουτ του EuroCup, τον Προμηθέα στους “8” του BCL και το Περιστέρι στο Final 4 του BCL και τους Αιώνιους στο Final 4 της Ευρώπης. Οπότε μόνο χαμένοι θα βγούμε αν συνεχιστεί από την περσινή χρονιά το επίπεδο τοξικότητας. Η αλήθεια είναι, ότι δεν είμαι τόσο αισιόδοξος, αλλά οι εικόνες των παικτών σε αεροδρόμιο και γήπεδο είναι ένα μήνυμα κανονικότητας που ελπίζω να πιάσει στη νέα γενιά. Δεν μπορώ να το εκθειάσω, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα.

Πρόσθεσε στοιχείο ο Ολυμπιακός

Πάμε τώρα και στο αγωνιστικό. Είδαμε ένα προσπέκτους αυτών που χτίζουν οι δύο προπονητές για τη φετινή χρονιά. Η αγωνιστική ανάλυση ξεκινά και σταματά στο ενδιαφέρον των φιλάθλων για το τι θα φτιάξουν οι ομάδες τους και όχι πως θα πάει το παιχνίδι. Ο… υπερκυπελλούχος Ολυμπιακός όπως περιμέναμε, έχει προσθέσει ένα στοιχείο στο παιχνίδι του. Αυτό είναι το παιχνίδι ένας εναντίον ενός, η δημιουργία του κάθε παίκτη, ατομικά, για τον εαυτό του, που έλειψε τόσο πολύ πέρσι και δεν προκύπτει από το δημιουργικό παιχνίδι που χτίζει ο Μπαρτζώκας τέσσερα χρόνια, πρόσθεσε παίκτες που μπορούν να σκοράρουν. Είχε ελλείψεις Φαλ-Μιλουτίνοφ, ο Φουρνιέ δεν είναι ακόμα έτοιμος, ο Έβανς είναι εκτός και παρ’όλα αυτά βγήκε ο Ντόρσεϊ, ο Πετρούσεφ, ο Βεζένκοφ. Οπότε ο Ολυμπιακός αποκτά πολύ μεγάλη ποικιλία στο παιχνίδι του. Είναι κάτι που το περιμέναμε και αυτό είναι το συμπέρασμα από το πρώτο παιχνίδι της σεζόν.

  Ο Γκαρθία "παγώνει" την Τούμπα με τρελό γκολ - Λάθος Κοτάρσκι! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Ολυμπιακός εκτός από τον χρόνο που θέλει δεδομένα, έχει ένα πλεονέκτημα. Οι περισσότεροι εξ όσων ήρθαν, ξέρουν πολύ καλά τα κατατόπια. Τί σημαίνει ομάδα και συστήματα, όπως Ντόρσεϊ και Βεζένκοφ που ήταν οι πολυτιμότεροι στη Ρόδο. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του Μπαρτζώκα, όσο τετριμμένο και να ακούγεται αυτό είναι να μπορέσει να διαχειριστεί τους παίκτες και τους χρόνους τους, όταν θα είναι πλήρεις. Είδαμε για παράδειγμα τον Πίτερς, κάτι που επίσης γνωρίζαμε από τα χαρακτηριστικά του, ότι δυσκολεύεται να βρει ρυθμό, όταν δεν έχει αρκετό χρόνο. Δεν είναι παίκτης που θα μπει δύο λεπτά, θα βάλει δυο σουτ και θα βγει. Μιλάμε για τον άνθρωπο που είχε πάνω 50% στο τρίποντο όλη τη χρονιά. Είναι ένα τρομακτικό ποσοστό.

Πολύ στενό ροτέισον ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός είχε σημαντικές απουσίες, όχι σε επίπεδο αποτελέσματος, αλλά συμπερασμάτων. Για παράδειγμα αυτά που θα δώσουν ο Μπράουν και ο Οσμάν στο παιχνίδι του είναι αυτά που περιμένουμε να δούμε σαν καινούρια στον Παναθηναϊκό. Ειδάλλως είδαμε την περσινή ομάδα με την ποιότητα και τα κουσούρια της. Παίκτες εξαιρετικούς στο ένας εναντίον ενός, πολύ μεγάλους σκόρερ, όπως ο Σλούκας και ο Ναν αλλά και πολύ στενό ροτέισον, όταν δεν βγαίνει το παιχνίδι. Αυτό όμως είναι κάτι που αναμένεται να αλλάξει όταν το ρόστερ μεγάλωσε με παίκτες επιπέδου Μπράουν και Οσμάν, όπως επίσης φαίνεται, ότι θα αυξηθεί πολύ και η δημιουργία με την παρουσία ενός εκ των κορυφαίων του είδους, του Μπράουν, ο οποίος απελευθερώνει και τον Σλούκα, ενώ ο Οσμάν θα δώσει μέγεθος σε άμυνα και επίθεση, καθώς αγωνίζεται με την ίδια άνεση από το 2 έως το 4, τόσο εκτελεστικά όσο και δημιουργικά.

  Τότε η δίκη Γιαννακόπουλου για τα stories - Τιμωρία εισαγγελέα, όχι ΕΣΑΚΕ

Εν κατακλείδι, αμφότεροι μας έδειξαν εκτός της αδιαμφισβήτητης ποιότητάς τους, θέλουν πάρα πολλή δουλειά, ο καθένας στον τομέα του και υπομονή από τους φιλάθλους τους, οι οποίοι και αναμενόμενα έχουν πολύ υψηλές προσδοκίες. Για να τονίσουμε κάτι, επειδή ξεκινά η Ευρωλίγκα. Η περσινή παρουσία των δύο ελληνικών ομάδων στο Final 4 όπου ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το τρόπαιο και ο Ολυμπιακός πήρε την τρίτη θέση, μαζί με την ξεκάθαρη ενίσχυσή τους, από μόνα τους δεν λένε απολύτως τίποτα. Η Ευρωλίγκα φέτος θα είναι δυσκολότερη, πολλές ομάδες ενισχύθηκαν και έχει απδειχτεί πολλάκις, ότι κανείς δεν θα σου χαριστεί. Οπότε πάμε στα πρότυπα του NBA, πολλά θα δούμε στον πρώτο γύρο, αλλά τα ουσιαστικά συμπεράσματα, θα βγούνε και για τους δύο από τον δεύτερο και μετά. 


Πηγή
 

Διαβάστε επίσης: