Ποιοι είναι οι «παππούδες» του Euro, πανέτοιμοι για νέα ρεκόρ;


Ποιοι είναι οι «παππούδες» του Euro, πανέτοιμοι για νέα ρεκόρ;


Διαφ.

 Γεννημένος στο Μασεϊό, στη Βραζιλία, αλλά πολιτογραφημένος Πορτογάλος από τα 18του, ο Πέπε, που ως συμπαίκτης του Κριστιάνο κατέκτησε τα πάντα με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ υπό τις οδηγίες του Φερνάνδο Σάντος στέφθηκαν το ’16 και πρωταθλητές Ευρώπης στη Γαλλία, στην περίπτωση που αγωνιστεί θα γίνει ο γηραιότερος παίκτης που θα έχει παίξει ποτέ σε αγώνα τελικής φάσης της διοργάνωσης.
 Μέχρι νεοτέρας, το προηγούμενο ρεκόρ παραμένει του Ούγγρου τερματοφύλακα, Γκάμπορ Κίραλι που στο Euro ’16, είχε παίξει εναντίον του Βελγίου σε ηλικία 40 ετών και 86 ημερών. «Παππούδες» της διοργάνωσης υπήρξαν και ο Γερμανός Λόταρ Ματέους (39 ετών και 91 ημερών, το 2000), ο Δανός Μόρτεν Όλσεν (38 ετών και 308 ημερών, το ’88), ο Ολλανδός Μάρτιν Στεκέλενμπουργκ (38 ετών και 278 ημερών, το 2000), ο Άγγλος Πίτερ Σίλτον (38 ετών και 271 ημερών, το ’88), ο αυστριακός Ίβιτσα Βάστιτς (38 ετών και 257 ημερών, το 2008) και ο Ιταλός Τζανλουϊτζι Μπουφόν (38 ετών και 156 ημερών, το ’16).

 

 Όσον αφορά στον Κριστιάνο Ρονάλντο, ρέκορντμαν και σκόρερ όλων των εποχών στη χώρα του, αλλά και μεγαλύτερο σκόρερ, επίσης όλων των εποχών στην Ιστορία του Euro με 14 γκολ ετοιμάζεται να καταρρίψει ένα ακόμη εντυπωσιακό ρεκόρ, αφού αναμένεται να γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής που θα έχει αγωνιστεί σε έξι, και μάλιστα συνεχόμενες, διοργανώσεις.

 Μέχρι στιγμής μοιράζεται το ρεκόρ με τον Ισπανό τερματοφύλακα, Ίκερ Κασίγιας με πέντε τελικές φάσεις, επειδή όμως ο Μαρτίνεθ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να μην καλέσω έναν παίκτη με 42 γκολ σε 42 παιχνίδια (με τη σαουδαραβική Αλ Νασρ), το βέβαιο είναι ότι το νέο ρεκόρ, τελικά θα το καταρρίψει.

  Το πήρε πάνω του ο Καρυπίδης! Ομάδα πήγε να... κλέψει Κουάισον από τον Άρη

 Στην εθνική από το 2003, με ντεμπούτο ως «αλλαγή» του Λουϊς Φίγκο, ο Κριστιάνο πέτυχε 14 γκολ σε πέντε, συνεχόμενες διοργανώσεις ενός Euro: δύο το 2004, ένα το 2008, τρία το 2012, τρία το 2016 και πέντε το 2020. Ενώ στη λίστα των σκόρερ σε τουλάχιστον τρία διαφορετικά Euro βρίσκονται και οι Ανρί, Ρούνεϊ, Ιμπραχίμοβιτς, Νούνιο Γκόμες με 6, Κλίνσμαν και Λεβαντόφσκι με 5, Σμίτσερ με 4, Ποστίγκα και Μόντριτς με 3.          

Αλεσσάντρο Μερκιόρι

Αλεσσάντρο Μερκιόρι

Δημοσιογράφος και αρθρογράφος

Έχει εργαστει για χρόνια σε εφημερίδες, του αρέσουν οι «περίεργες» ποδοσφαιρικές ιστορίες και να ψάχνει τους πρωταγωνιστές που δεν «βλέπουν» οι άλλοι!